RUSIJA: Zakon o Donbasu skandalozan, Zapad da reaguje!
Foto: Profimedia

HOĆE SUKOB DA REŠE SILOM

RUSIJA: Zakon o Donbasu skandalozan, Zapad da reaguje!

Planeta -

Ukrajinski zakon o reintegraciji Donbasa, koji danas stupa na snagu, potvrđuje da Kijev želi da sukob na jugoistoku rešava isključivo silom, navodi rusko MSP.

Ministarstvo je pozvalo "zapadne supervizore" Kijeva da spreče takav scenario, "poguban po Ukrajinu".

"Skandalozni zakon o takozvanoj reintegraciji Donbasa stupa na snagu 24. februara 2018. Time Kijev potvrđuje da namerava da silom reši sukob na jugoistoku Ukrajine", navodi se u saopštenju objavljenom danas na sajtu ruskog Ministarstva, prenosi Tas s. Praktična primena tog zakona, upozorava Ministarstvo, preti opasnošću od ozbiljne eskalacije situacije u jugoistočnoj Ukrajini.

"Nadamo se da zapadni supervizori te zemlje to uviđaju i da će moći da iskoriste uticaj koji imaju na Kijev i ne dozvole takav scenario, koji je poguban po ukrajinsku državnost i preti nesagledivim posledicama evropskoj stabilnosti i bezbednosti", zaključuje se u saopštenju, prenosi ruska agencija. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao je 20. februara zakon o reintegraciji Donbasa na istoku zemlje. Zakon, koji je prošlog meseca usvojila Vrhovna Rada, definiše oblasti u regionima Donjecka i Luganska kao "privremeno okupirane" od strane "agresorske zemlje" Rusije.

Takođe predviđa upotrebu vojne sile kako bi se ti regioni vratili pod kontrolu Ukrajine. U zakonu se ne pominje Minski sporazum kojim je Ukrajina u obavezi da usvoji zakon o široj autonomiji ovih regiona i amnestiji pobunjenika, što većina političkih snaga u Ukrajini odbija. U sukobu na istoku Ukrajine od aprila 2014. godine poginulo je više od 10.000 ljudi.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track