AGONIJA U PREDGRAĐU DAMASKA: Sirijska vojska podelila Gutu na dva dela, pomoć odložena
Foto: EPA

ISCRPLJUJUĆE BORBE

AGONIJA U PREDGRAĐU DAMASKA: Sirijska vojska podelila Gutu na dva dela, pomoć odložena

Planeta -

DAMASK - Sirijska vojska je praktično podelila na dva dela predgrađe Damaska, Istočnu Gutu, pri čemu se snage koje napreduju sa istoka spremaju da se povežu s trupama na zapadnom obodu enklave, rekao je danas vojni komandant sirijskih snaga.

Predstavnik pobunjenika je, međutim, to porekao, prenosi Rojters.

Preostali deo teritorije Istočne Gute, koji povezuje severne i južne delove enklave, širok je samo kilometar i u dometu je vatre vladinih snaga. U vojnom smislu, to znači da je ta teritorija podeljena na dva dela, rekao je neimenovani sirijski komandant.

foto: EPA

On je time potvrdio navode nevladine organizacije sa sedištem u Londonu, Sirijske opservatorije za ljudska prava, koja je sinoć objavila da su trupe sirijske vlade i savezničke milicije zauzele polovinu teritorije koju pod kontrolom drže pobunjenici u Istočnoj Guti. Opservatorija je navela da su sirijske trupe podelile tu enklavu pod opsadom na dva dela, nakon što su zauzele naselje Beit Sava i okolne farme, čime su doprle do oboda mesta Madeira i Hamurijeh.

foto: EPA

Podelom te teritorije na dva dela - južni i severni - sirijska vlada još je više pritisla pobunjenike i desetine hiljada civila koji su se našli zaglavljeni u toj zoni, a kojih, prema procenama, ima oko 400.000 ljudi.

foto: Fonet/AP

U međuvremenu, Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je da je polazak humanitarnog konvoja, koji je trebalo da danas krene za Istočnu Gutu, odložen. Jedan konvoj sa humanitarnom pomoći stigao je do oboda Damaska u ponedeljak, ali nije mogao da u potpunosti bude istovaren, dok je vladin zvaničnik uzeo iz tog konvoja većinu medicinskih potrepština.

foto: AP

Ujedinjene nacije zatražile su od sirijske vlade da danas ispoštuje primirje i dozvoli dostavljanje humanitarne pomoći.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track