TILERSON: Tramp hoće da razgovara jer je Kim drastično promenio stav
Foto: Reuters / Lucas Jackson

spreman na denuklearizaciju

TILERSON: Tramp hoće da razgovara jer je Kim drastično promenio stav

Planeta -

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je "dramatična" i iznenađujuća promena stava Kim Džong-una dovela do toga da američki predsednik Donald Tramp pristane na sastanak s severnokorejskim liderom.

Tilerson je dodao da su SAD iznenađene koliko je Kim bio okrenut ka napretku u razgovorima s južnokorejskom delegacijom.

On je ocenio da je to najsnažniji nagoveštaj do danas Kimove "ne samo volje, već zaista želje za razgovorima".

foto: Reuters / Jonothan Ernst

Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui-jong, koji je obavestio novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Beloj kući, sastao se s Kimom ranije ove nedelje.

Tilerson je naglasio da je Tramp sam doneo odluku da se sastane s severnokorejskim liderom, nakon što je utvrdio da je pravo vreme za razgovore, ali ne za zvanične pregovore. On je dodao da će biti potrebno nekoliko nedelja kako bi se ugovorio sastanak dvojice lidera.

foto: AP / Ahn Youngioon

Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje.

Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su preneli Kimovu poruku Trampu i poručili da je svernokorejski lider "posvećen denuklearizaciji".

Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa liderom Severne Koreje, a dve zemlje nemaju čak ni formalne diplomatske odnose.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Lucas Jackson

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track