ANGELA MERKEL: Evropska unija je na ključnoj prekretnici, potrebni su nam rezultati
Foto: EPA

Zabrinuta za budućnost unije

ANGELA MERKEL: Evropska unija je na ključnoj prekretnici, potrebni su nam rezultati

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da se EU nalazi u odlučujućoj fazi i najavljuje da će na idućem Savetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Merkelova je, u video-poruci, podsetila da Velika Britanija napušta EU, a ujedno međunarodno stanje obavezuje na delovanje.

Zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom Nemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje rešiti na evropskom nivou.

Merkelova je ukazala da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije evra, kao i kako zaštititi spoljne granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

"Nadam se da ćemo brzo postići rezultate", rekla je ona.

Na idućem Savetu EU, koji će se održati sledeće nedelje, po prvi put, kako je objasnila, biće razgovarano o predstavi budućih odnosa sa Velikom Britanijom.

Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama da kaže šta želi.

"Nadam se da će deo toga biti i saradnja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora da saopšti koliko želi da učestvuje u progamima 'Horizon 2020' i razmeni Erasmus. Erasmus je odličan primer uspešnog evropskog programa", naglasila je Merkelova.

Najavila je i dijalog sa građanima o razvoju Evrope.

"Francuska i Nemačka će u tome tesno sarađivati", rekla je Merkel, dodajući da će biti omogućeno digitalno učešće, kao i učešće preko foruma i manifestacija.

"Razgovor sa građanima je veoma važan i zato pozivam sve da u njemu učestvuju" naglasila je.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track