BRITANSKA VLADA: Odluka Rusije očekivana, razmatramo naše naredne korake
Foto: AP

Diplomatski rat

BRITANSKA VLADA: Odluka Rusije očekivana, razmatramo naše naredne korake

Planeta -

Vlada Velike Britanije potvrdila je navode o proterivanju 23 britanskih diplomata iz Rusije i najavila da će naredne nedelje biti održan sastanak britanskog Saveta za nacionalnu bezbednost o razmatranju daljih koraka u sporu sa Moskvom oko trovanja bivšeg špijuna.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) navelo je u saopštenju da je odluka Rusije da protera 23 britanskih diplomata, kao recipročnu meru odluci Londona da protera isto toliko ruskih diplomata, bila očekivana.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je navelo danas da je odlučeno i da Konzularno odeljenje Velike Britanije u Sankt Peterburgu bude zatvoreno, i da će zbog neregulisanog statusa biti zatvoren Britanski savet u Rusiji.

"Odgovor Rusije ne menja činjenično stanje stvari - pokušaj ubistva dvoje ljudi na teritoriji Velike Britanije, za koji ne postoji alternativni zaključak osim da je krivice ruske države", navedeno je u saopštenju britanskog MSP.

Prethodno je Velika Britanija saopštila da će proterati 23 ruskih diplomata zbog navodne umešanosti Rusije u napad nervnim agensom na na bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji Sergeja Skripala i njegovu ćerku Juliju.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je ranije da je verovatno da je sam ruski predsednik Vladimir Putin naredio upotrebu nervnog agensa za napad na bivšeg špijuna u britanskom gradu Solsberiju, nakon čega je Moskva je saopštila da je "neoprostivo" da neko ime ruskog predsednika dovede u vezu s trovanjem Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Kurir.rs/Beta-AP

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track