UKRAJINA KRŠI MEĐUNARODNE PRAVNE NORME: Ne daju Rusima da glasaju u ambasadi i konzulatima
Foto: Reuters

BARIKADE PRED AMBASADOM RUSIJE

UKRAJINA KRŠI MEĐUNARODNE PRAVNE NORME: Ne daju Rusima da glasaju u ambasadi i konzulatima

Planeta -

KIJEV - Ukrajina krši međunarodne zakone tako što ne dozvoljava ruskim državljanima da glasaju u diplomatskim predstavništvima Rusije.

Biračko mesto u ruskoj ambasadi u Kijevu otvoreno je po planu, u 8:00 sati po lokalnom vremenu, ali su u zgradu mogli da uđu samo pripadnici osoblja ambasade.

"Osoblju ambasade, uključujući članove izborne komisije, omogućeno je da uđu u zgradu bez ometanja, ali je glasačima uskraćena mogućnost ulaska", izjavio je portparol ambasade.

foto: Reuters

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakumov izjavio je ranije da će ruski državljani na dan izbora biti sprečeni da uđu u ruske diplomatske misije u Kijevu, Harkovu, Odesi i Lavovu.

Stotine pripadnika ukrajinskih službi bezbednosti, ali i nacionalisti, blokirali su pristup ruskoj ambasadi u Kijevu još u subotu uveče. Oni proveravaju pasoše i u zgradu propuštaju samo diplomate.

Slično stanje je i ispred ruskih konzulta u Harkovu, Odesi i Lavovu.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da je odluka Ukrajine bez presedana i da protivreči međunarodnim pravnim normama, a pre svega odredbama Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda iz 1950. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track