BBC ISTRAŽIVAO ŠTA SE GUGLA O PUTINU: Ako je živ, da li je oženjen? Koliko je bogat?
Foto: EPA/AP

neverovatno

BBC ISTRAŽIVAO ŠTA SE GUGLA O PUTINU: Ako je živ, da li je oženjen? Koliko je bogat?

Planeta -

BBC je sproveo istraživanje o tome šta je to što ljude širom sveta zanima o ruskom predsedniku koji ponovo izabran na tu funkciju

Malo toga je nepoznanica o predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji je na izborima u nedelju reizabran na tu funkciju na kojoj će ostati narednih šest godina, ipak na svetskom Gugl pretraživaču ne prestaje zanimanje za detalje iz njegovog života. BBC je sproveo istraživanje o tome šta je to što ljudi širom sveta "gugluju" o ruskom predsedniku, pa tako već nakon prvih reči ukucanih u ovaj svetski pretraživač nude se predlozi Save and publish pitanja, na koje je ova medijska mreža dala odgovore. Na najčešće postavljeno pitanje "da li je Putin oženjen", BBC odgovara da se ruski predsednik od supruge Ljudmile, sa kojom je u braku proveo 30 godina, razveo 2013. Poslednjih nekoliko meseci pred razvod retko su zajedno viđani u javnosti. Navodi se i da je bilo glasina da je ruski predsednik u vezi sa ritmičkom gimnastičarkom Alinom Kabajevom, ali nije bilo potvrda da su ove glasine tačne.

Bilo je, na primer, i intersovanja da li je Putin levoruk, a odgovor je da nije o čemu svedoče i fotografije na kojima se vidi da se potpisuje desnom rukom. Uočljivo je i zanimanje znatiželjnih koliko je Putin bogat, a u odgovoru BBC-a stoji da je njegova plata 112.000 dolara godišnje, što je podatak Centralne izborne komisije Ruske Federacije objavljen neposredno uoči izbora održanih juče. Međutim, navodi se, prema nekim navodima Putinovo bogatstvo se krije mnogo godina. U jednom CIA dokumentu iz 2007. stoji da Putinovo lično bogatstvo iznosi 40 milijardi dolara, navodi BBC i dodaje da je jedan analitičar i kritičar Donalda Trampa 2012. godine izjavio je da bi njegovo bogatstvo moglo da iznosi 70 milijardi dolara što bi ga učinilo najbogatijim čovekom na svetu. Pojavljuju se i pitanja da li je Putin živ, a u odgovoru stoji da jučerašnji izbori to najbolje potvrđuju. Inače, ova tema je bila aktuelna 2015. kada ga nije bilo u javnosti deset dana. Tada se, podseća BBC, nagađalo sve i svašta, a kada se Putin pojavio u javnosti kazao je da bi život bio dosadan bez tračeva. Na pitanje zašto se Putin smeje, odgovor je da se po tome on razlikuje od ostalih.

"Kada ste srećni, telo proizvodi endorfin, neuronski signali se šalju do mišića lica koji formiraju osmeh", naveo je BBC. A na pitanje zašto ruski predsednik želi da napadne Ukrajinu, britanska mreža ističe da zvanično, ruske snage nisu ulazile u delove istočne Ukrajine 2014. nakon preuzimanja Krima. Ruski manevri počeli su nakon što je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič svrgnut sa vlasti.Jedno od pitanja je i zašto podržava Siriju, a odgovor je da je reč o strategijski veoma bitnom području za Rusiju, koja tamo ima dve vojne baze. Dodaje se da je vlada Bašara al Asada bila je ključni saveznik Rusije neko vreme, a kada je 2011. izbio rat u Siriji, Rusija je podržala Asada, ali se nije uključivala u sukob sve do septembra 2015. Na sugerisano pitanje da li Putin uma sina, BBC kaže da nema, ali se zna da ima dve ćerke - Ekatarinu i Mariju. "Malo se toga zna o njima, jer Putin o tome nikada ne govori, ali je istraga, koju je Rojters sproveo 2015. godine, utvrdila da su Ekatarina i njen suprug izuzetno bogati", stoji u odgovou.

Na pitanje da li ruski predsednik govori engleski jezik, odgovor je potvrdan i dodaje da je bilo prilika kada se moglo čuti da on taj jezik govori tečno. Podseća se i da je njegov portparol Dmitrij Peskov rekao je jednom prilikom da Putin čak ispravlja govore ukoliko nisu pravilno prevedeni na engleski. Na znimljivo pitanje da li Putin voli Trampa, BBC kaže: "Iako se govorilo o umešanosti Rusije u predsedničke izbore u Americi, na ovo pitanje jedino Putin ima odgovor". Na možda najučudnije pitanje da li je Putin ukrao Super Bowl prsten, u odgovoru stoji da ima razloga zbog čega je upravo to pitanje često postavljano.U objašnjenju stoji da je Robert Kraft, vlasnik Nju Ingland Petroitsa, koji je 2005. godine osvojio ovaj prsten tvrdi da ga je ruski predsednik ukrao. Kako je tada tvrdio, podseća BBC, on se 2005. sa ostalim američkim biznismenima sastao sa Putinom u Sankt Peterburgu i pokazao mu prsten. Ruski predsednik ga je navodno stavio na prst i rekao ''da može da ubije nekoga sa tim'', a onda ga je stavio u džep. "Putin je nakon toga izjavio da će naručiti da se uradi novi prsten ako ima toliku vrednost za Krafta i njegov tim", navodi BBC.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Gif

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track