GORA INFLACIJA NEGO U JUGOSLAVIJI: U nekada prebogatoj zemlji građani od PLATE ne mogu da kupe ni KILOGRAM MESA (FOTO)
Foto: Reuters, EPA

RAFOVI PRAZNI, ZARADE MALE

GORA INFLACIJA NEGO U JUGOSLAVIJI: U nekada prebogatoj zemlji građani od PLATE ne mogu da kupe ni KILOGRAM MESA (FOTO)

Planeta -

Dok Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će inflacija u Venecueli ove godine dostići milion odsto predsednik te zemlje Nikolas Maduro najavljuje najveću ekonomsku refomu

Maduro pokušava da okonča ekonomsku krizu koja je uništila naftom bogatu južnoameričku državu i izazvala haos.

Karakas će započeti izdavanje novih novčanica nakon što će smanjiti pet nula sa bolivara.

1 / 11 Foto: Reuters

Maduro kaže da zemlja mora pokazati "fiskalnu disciplinu" i okončati štampanje prekomerne količine novca, koje je dovelo do beskrajne hiperinflacije, koja je podigle cene na astronomske nivoe. U ovom trenutku minimalna mesečna zarada nije dovoljna za kupovinu kilograma mesa.

Slično Jugoslaviji 1993. godine, građani Venecuele za samo jedan odlazak u prodavnicu moraju da potroše milione. Nacionalna valuta, bolivar, toliko malo vredi, da ni sa punim džakom novca ne bi bilo moguće obaviti najosnovniju kupovinu za jednu porodicu, a tome treba dodati i činjenicu da su rafovi prazni, a plate izuzetno male.

Za jedno prosečno pile (2,4 kilograma) građanin te nekada bogate države sada mora da izdvoji 14.600.000 bolivara (oko dva dolara). Za samo jednu rolnu tolet papira potrebno je izdvojiti čak 2.600.000 bolivara (oko 0,4 dolara), kilogram šargarepe košta 3.000.000 bolivara (0,46 dolara), pakovanje uložaka košta čak 3.500.000 bolivara, pelene 8.000.000 bolivara (1,22 dolara), dok kilogram sira košta 7.500.000 bolivara.

Za nekoga ko to može sebi da priušti prosečan odlazak u prodavnicu mogao bi da iznosi i deset ili 15 miliona bolivara. Da je neka druga valuta u pitanju, to bi bilo pravo bogatstvo, ali bolivar je toliko devalviran da gotovo da ne vredi ništa. Prosečna plata u Venecueli dovoljna je tek da se kupi jedan kilogram mesa, a inflacija se bliži neverovatnih 1.000.000 odsto.

Zato je pre tri nedelje, Maduro objavio novi plan borbe protiv venecuelanske hiperinflacije koji stupa na snagu danas, ali stručnjaci su skeptični, a pojedini smatraju da nove mere mogu čak da pogoršaju haos u toj državi.

Naime, sa nacionalne valute izbrisano je pet nula vrednosti bolivara i napravljena je nova valuta, "suvereni bolivar". Nešto slično pokušao je i Madurov prethodnik Ugo Čavez obrisavši tri nule sa novčanica, ali inflacija nije zaustavljena, a u velikom broju analiza novih ekomosnkih mera Madurove vlade, upravo se smanjivanje inflacije smatra ključnom.

Kurir.rs/ Skaj njuz

Foto: Reuters i EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track