Srbi: Prošli smo pakao Sirije!

Na sigurnom

Srbi: Prošli smo pakao Sirije!

Planeta -
Grupa od 40 naših državljana evakuisana u Srbiju iz Damaska, glavnog grada zemlje u kojoj traje građanski rat, gde su jedva sačuvali živu glavu

BEOGRAD - Bezbedni.Grupa od oko 40 Srba evakuisana je iz Sirije, 17 meseci nakon početka pobune protiv tamošnjeg predsednika Bašara el Asada. Kad su juče „Jatovim“ avionom stigli iz Damaska na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, rekli su da im je laknulo jer su u Damasku poslednjih meseci preživljavali pravi pakao.Svetlana Đurđević, koja je sa mužem Palestincem doputovala u Beograd, kaže da je u Siriji strašno, ali da je znala da će tako biti jer se sve dešavalo isto kao u Bosni pred rat.- Živela sam u Siriji 20 godina. Svi tamo imamo svoje kuće, stanove, a sada smo ostali bez ičega. Na ulicama je strašno, vode se borbe, naoružanih ljudi ima na sve strane. Prošli smo bukvalno kroz pakao - kaže Svetlana.Većina naših državljana koja je juče stigla u Beograd živela je u Damasku, međutim, najgore je bilo onima koji su živeli u Alepu, gde se vodi odlučujuća bitka građanskog rata u Siriji. Nažalost, veliki broj naših državljana nije uspeo da se evakuiše jer nije imao mogućnosti da dođe do Damaska, kuda je bio upućen naš avion.Biljana Ejubi jedna je od retkih kojima je pukom srećom uspelo da iz Alepa stigne u glavni grad Sirije i ukrca se u avion za Srbiju.- Sa decom sam poslednjim letom stigla do Damska, a muž mi je ostao tamo. Nije mogao tek tako da ostavi sve što smo stekli za ovih 28 godina. Ne znam da li da se smejem ili da plačem što sam stigla u Srbiju. Verujete li da sam s terase kupila metke, puca se na sve strane. Poslednjih dana nije bilo benzina, pa nismo mogli ni do radnje da odemo - kaže Biljana i dodaje kako namerava da se vrati u Siriju čim se situacija sredi jer je najveći deo svog života tamo provela.Njena ćerka Lejla (20) kaže da joj je najteže bilo kada se rastajala s ocem.- Mnogo mi je teško što je ostao tamo i što nećemo biti zajedno - rekla je Lejla.

Svetlana Đurđević sa suprugom jedva čekala da stigne u Beograd
Svetlana Đurđević sa suprugom jedva čekala da stigne u Beograd

Dragan Marković i Aleksandar Antić
Dragan Marković i Aleksandar Antić

Marković: Opet ćemo organizovati let iz Damaska!Dragan Marković iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je juče da će preostali naši državljani iz Alepa biti evakuisani čim se stvore uslovi za to.- U Siriji ima 200 naših ljudi, a ovo je prva grupa koja je stigla. Ako i preostali državljani zatraže evakuaciju, obezbedićemo im let - kaže Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track