06:42

Sergej Lavrov odgovara na pitanje novinarke Kurira

OTKAZANA POSETA sRBIJI

ISPRAVKA: Otvoreni Balkan nije projekat koji je kreirala Rusija

Planeta -

Kurir je 6.6.2023. objavio tekst pod nazivom LAVROV: Desilo se nešto nezamislivo, ali naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši, što je kako je utvrdio fekt-čeking sajt Faktoje dezinformacija.

U tekstu se tvrdi da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da "očigledno oni koji vuku konce u Briselu nisu hteli da mi izrazimo podršku Beogradu između ostalog i projektu Otvoreni Balkan. Sad je svima očigledno da Brisel, NATO i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan".

Uprkos izjavama Lavrova, ovo je prvi put da ruski zvaničnik otvoreno pominje inicijativu Otvoreni Balkan. U studiji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u Crnoj Gori o tome kako Rusija utiče na digitalne prostore Balkana, istraživači su otkrili da nijedan portal ili medij ne pominju Otvoreni Balkan.

Argumentacija da je "Otvoreni Balkan" proruska inicijativa dostigla je vrhunac početkom juna, kada su lideri tri zemlje učesnice i njihovi gosti prisustvovali samitu u Ohridu. Datumi samita poklopili su se sa još jednom senzacionalnom vesti: propuštenom posetom ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Beogradu. Nakon što su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija zatvorile svoj vazdušni prostor za ruske avione, Lavrov je morao da otkaže put u Srbiju. U svom odgovoru ruskim medijima, ministar spoljnih poslova je udario na NATO i Evropsku uniju, rekavši:

„Očigledno oni koji manevrišu stvarima u Briselu to nisu želeli, nisu hteli da izrazimo podršku Beogradu, između ostalog, i projektu Otvoreni Balkan. Sada je svima jasno da Brisel, NATO i EU žele da Balkan pretvore u svoj projekat koji se zove Zatvoreni Balkan“.

Posle izjave Lavrova, u Albaniji je odmah usledila reakcija. Sali Beriša je na Fejsbuku napisao da je poseta Lavrova Beogradu organizovana kako bi i on učestvovao na samitu organizovanom za Otvoreni Balkan u Ohridu. U međuvremenu, albanski mediji su Lavrovljev govor shvatili kao gotov čin i predstavili ovu inicijativu kao prorusku ili ideju Beograda da izazove nemire u regionu.

Rama je demantovao tvrdnje da je Otvoreni Balkan projekat koji je kreirala Rusija. U intervjuu sa Ljvom Tareom za Euronews Albania, 2021. je izjavio da je inicijativa Otvoreni Balkan inspirisana idejom bivšeg socijalističkog premijera Fatosa Nanoa. Čak je i Vučić odbacio ove tvrdnje, smatrajući Otvoreni Balkan proizvodom regionalne saradnje.

Štaviše, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil odbacio je Lavrovljeve izjave, rekavši da su sarkastične.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track