40 PUTA NA IVICI SUKOBA: 3 puta zamalo da izbije rat zbog čarki ruskih i zapadnih snaga!
Foto: Reuters

Zveckanje oružjem

40 PUTA NA IVICI SUKOBA: 3 puta zamalo da izbije rat zbog čarki ruskih i zapadnih snaga!

Planeta -
Incidenti su počeli od otcepljenja Krima, a najteži su jedva izbegnut sudar ruskog i švedskog aviona, hapšenje estonskog špijuna i potraga za navodnom ruskom podmornicom kod Stokholma

LONDON - Ruske i zapadne oružane snage su učestvovale u oko 40 incidenata od kada je Moskva anektirala Krim, javila je agencija AP, pozivajući se na izveštaj organizacije Juropean lideršip netvork iz Londona.

Ta organizacija je upozorila da postoji opasnost da ti incidenti eskaliraju i da se situacija otrgne kontroli i navela da su najmanje tri od tih 40 incidenata bili događaji visokog rizika.

Studija izdvaja 11 ozbiljnih incidenata "agresivnije ili neobično provokativne prirode", koje su nosile veći nivo rizika od eskalacije i uključuje presretanje izviđačkih aviona, niske prelete preko brodova i rusku misiju "lažnog bombardovanja", odnosno simuliranje bombardovanja tokom vežbe.

Posebno su navedena tri visokorizična incidenata koji su, po njihovoj oceni, imali veliku verovatnoću da izazovu žrtve ili direktni vojni sukob Rusije i Zapada: bliski susret civilnog aviona aviokompanije SAS i ruskog izviđačkog aviona, otmica estonskog obaveštajca i potera za podmornicama u švedskim vodama.

Londonska organizacija kaže da su ruske vazduhoplovne snage izvele i lažne napade i niske prelete preko brodova mornarica NATO zemalja, ali i da su NATO avioni preletali ruske brodove na sličan način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track