AMERIKA BIRA: Počela bitka za Belu kuću
Foto: Reuters

Otvorena birališta

AMERIKA BIRA: Počela bitka za Belu kuću

Planeta -
Glasa se u Virdžiniji, Konektikatu, Indijani, Kentakiju, Mejnu, Nju Hempširu, Nju Džersiju, Njujorku i Vermontu. Posle 43 sekunde glasanja, Obama i Romni imali su po pet glasova u Diksvil Noču što je prvi put da su kandidati dobili jednak broj glasova u tom selu
1 / 9 Foto: AP

VAŠINGTON - Prva biračka mesta otvorena su danas u šest sati po lokalnom vremenu u devet američkih saveznih država, na presedničkim izborima na kojima se nadmeću aktuelni predsednik SAD demokrata Barak Obama i republikanac Mit Romni.

Birači su počeli da glasaju u Virdžiniji, Konektikatu, Indijani, Kentakiju, Mejnu, Nju Hempsiru, Nju Džersiju, Njujorku i Vermontu. Biračka mesta u drugim saveznim državama biće otvorena kasnije tokom prepodneva, a glasačko pravo ima više od 200 miliona ljudi.

Prema poslednjim anketama, Obama je u prednosti nad Romnijem, i ima 91,6 odsto izgleda da odnese pobedu na izborima, dok su izgledi njegovog rivala procenjeni na skromnih 8,4 odsto.

Prema podacima sajta Fajvtertiejt (FiveThirtyEight), koji se pri Njujork tajmsu bavi procenama rezultata izbora, Obama ima podršku 50,9 odsto, a Romni 48,3 odsto birača. Pobednik izbora za šefa države biće kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova, odnosno delegata koje glasači biraju po saveznim državama po principu "pobednik uzima sve". Poslednja je procena da će aktuelni predsednik dobiti 314,6, a Romni 223,4 elektorska glasa.

Seljani u Nju Hempširu glasali prvi

Stanovnici dva seoceta na severu Nju Hempšira izašli su na birališta u ponoć, pošto od 1948. imaju pravo da budu prvi koji glasaju na predsedničkim izborima u SAD.Posle 43 sekundi glasanja, Obama i Romni imali su po pet glasova u Diksvil Noču. Birači - njih 10 - kažu da je to prvi put da su kandidati dobili jednak broj glasova u tom selu, prenose svetske agencije.U susednom selu Harts Lokejšen, Obama je dobio 23 glasa, Romni devet, a libertarijanac Gari Džonson jedan glas. Za pet minuta i 42 sekunde glasalo je 33 ljudi.

Ankete: Obama vodi u Ohaju, Virdžiniji i Koloradu

Obama i njegov izazivač, republikanac Mit Romni izjednačeni su u poslednjim anketama pred današnje izbore za šefa države, ali kandidat demokrata i aktuelni predsednik ima blago vođstvo u nekim od država ključnim za pobedu prema elektorskom sistemu glasanja.Istraživanje Rojtersa i Ipsosa pokazalo je da će, nacionalno gledano, 48 odsto birača glasati za Obamu, a 46 odsto za Romnija. U ključnim državama, Obama ima četiri odsto prednosti u Ohaju i nešto manje u Virdžiniji i Koloradu, dok Romni na Floridi vodi za jedan odsto.

Prema rezultatima elektorskih glasova i anketama na nacionalnom nivou, očekuje se da bi Obama mogao da bude ponovo izabran pre svega zahvaljujući vođstvu u Ohaju, gde ima 50 odsto, a Romni 46 odsto podrške.U Virdžiniji, Obama vodi sa 48 nasuprot Romnijevih 46 odsto, dok u Koloradu ima takođe 48 odsto podrške, a njegov republikanski izazivač 47 odsto. S druge strane, Romni vodi na Floridi, gde se 48 odsto ispitanika odlučilo za njega, a 47 odsto za Obamu.

Pobednik izbora za šefa države biće kandidat koji osvoji najmanje 270 od 538 elektorskih glasova, odnosno delegata koje glasači biraju po saveznim državama po principu "pobednik uzima sve". Ovogodišnji predsednički izbori u SAD su do sada najskuplji - kandidati su zajedno prikupili više od dve milijarde dolara.Najveća pažnja u predizbornim kampanjama bila je posvećana ekonomiji, ali je raspravljano i o reformi zdravstvene zaštite, kao i o spoljnopolitičkim temama povezanim s bezbednošću SAD, poput situacije na Bliskom istoku i iranskog nuklearnog programa.

Prvi rezultati već u toku noći

Pobednik današnjih predsedničkih izbora u SAD mogao bi biti poznat već oko dva sata posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, pošto stignu prvi rezultati iz ključnih država, Ohaja, Floride i Virdžinije.Prva biračka mesta se zatvaraju u 18 časova po istočnoameričkom vremenu (ponoć po srednjoevropskom), dok se poslednja zatvaraju na Aljasci u 01.00 po istočnoameričkom vremenu (07.00 po srednjoevropskom).

Prvi rezultati u ključnim državama poput Ohaja, Floride i Virdžinije trebalo bi da budu poznati već u dva časa posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, osim ako se razlike između kandidata ne budu brojale stotinama glasova.

Amerikanci predsednika biraju po elektorskom sistemu u kojem pobednik u pojedinoj državi uzima sve elektore. Za većinu država je poznato kome naginje stanovništvo - takozvane "plave" glasaju za demokrate, a "crvene" za republikance, pa su za ishod izbora ključne "ljubičaste" države ("swing states" - sving stejts) koje se kolebaju između kandidata republikanaca i demokrata.

Za pobedu je potrebno obezbediti 270 elektora. Smatra se da sadašnji predsednik Barak Obama može da računa na 237 elektora, a republikanac Mit Romni na 191 elektora, dok se bitka vodi oko 110 elektora iz "sving stejts".Prvo se biračka mesta u Indijani i Kentakiju, u 18 i 19 časova (24.00 i 01.00 po srednjoevropskom vremenu), ali se one ne smatraju presudnim za ishod pošto su to republikanske države. Prva uzbuđenja uslediće u 19.00 (01.00 po srednjoevropskom vremenu) kada će se znati prvi rezultati iz "ljubičastih država" Virdžinije, Floride i Nju Hempšira, koje nose 13, 29 i četiri elektora.

Ako Romni ne pobedi i u Virdžiniji i na Floridi, pobednik će praktično biti poznat, jer republikanski kandidat nema mnogo načina da dođe 270 elektora bez ove dve države. Romni, prema anketama, ima malu prednost na Floridi, dok u Virdžiniji neznatnu prednost analitičari daju Obami. Pod uslovom da Romni osvoji većinu u ove dve države, izbori su i dalje neizvesni.

U 19.00 (01.00 po srednjoevropskom vremenu) zatvaraju se biračka mesta u Džordžiji, Južnoj Karolini, Vermontu, Virdžiniji, a na Floridi i Nju Hempširu u 19 i 20 časova, ali će prvi rezultati biti poznati u 19.00 (01.00 po srednjoevropskom vremenu).Ključna država za pobedu na izborima Ohajo birališta zatvara u 07.30 (01.30 po srednjoevropskom vremenu), kada se zatvaraju glasačka mesta i u Severnoj Karolini i Zapadnoj Virdžiniji. Ove druge dve države su manje-više republikanske, ali u Ohaju Obama ima znatnu prednost.

Nijedan republikanac nije postao predsednik a da nije pobedio u Ohaju, tako da je pobeda za Romnija u toj državi Srednjeg zapada obavezna. Ako Obama pobedi u toj državi, bez obzira na ostale rezultate do tog vremena, njegova pobeda je skoro izvesna.

U 20.00 (02.00 po srednjoevropskom vremenu) zatvaraju se birališta u Alabami, Konektiketu, Delaveru, Okrugu Vašington, Ilinoisu, Mejnu, Merilendu, Masačusetsu, Misisipiju, Misuriju, Nju Džersiju, Oklahomi, Pensilvaniji, Rod Ajlandu i Tenesiju.

Zajedno s prvim rezultatima u tim državama, biće poznati i rezultati u Kanzasu, Mičigenu, Teksasu i Severnoj Dakoti koje zatvaraju birališta u 20.00 i 21.00. Alabama, Kanzas, Misisipi, Misuri, Oklahoma, Tenesi, Teksas i Severna Dakota su republikanske, dok su Konektiket, Delaver, Okrug Vašington, Ilinois, Mejn, Merilend, Masačusets, Nju Džersi, Pensilvanija i Rod Ajland demokratske države. U njima se ne očekuju preokreti, mada je Romnijev štab intenzivirao kampanju u Pensilvaniji. Gubitak bilo koje od ovih država za kandidata koji računa na njih predstavljao bi veliki udarac.

U Južnoj Dakoti birališta se zatvaraju u 20.00 i 21.00, ali će prvi rezultati biti poznati u 21.00 (03.00 po srednjoevropskom vremenu) kao i u državama koje tada zatvaraju glasačka mesta - Koloradu, Luizijani, Minesoti, Nebraski, Nju Meksiku, Njujorku, Viskonsinu i Vajomingu.Južna Dakota, Luizijana, Nebraska i Vajoming su crvene države, dok su plave Minesota, Nju Meksiko i Njujork. Kolebljive države su Viskonsin i Kolorado, a smatra se da obe naginju Obami.

Sadašnjem predsedniku drugi mandat donosi pobeda u Ohaju i ove dve države, ali može da dopusti i gubitak jednoj od njih, ako bi, kao što se predviđa, pobedio u Nevadi ili Ajovi.U Nevadi i Ajovi se biračka mesta zatvaraju u 22.00 (04.00 po srednjoevropskom vremenu) kada i Montani i Juti. U Arizoni se birališta zatvaraju sat vremena ranije ali se prvi rezultati očekuju kada i u spomenutim državama.

Tada će ishod izbora najverovatnije već biti poznat, pošto je Obami potrebno da osvoji Ohajo (18 elektora), zajedno s dve države od Viskonsina (10 elektora), Kolorada (devet elektora) i Nevade ili Ajove (po šest elektora). S druge strane, ako Romni bude pobedio na Floridi, u Virdžiniji, Nju Hempširu i Ohaju, osvojiće više od 270 elektora.Poslednja se zatvaraju birališta u Ajdahu, Oregonu, Kaliforniji, Vašingtonu i na Havajima (u 23.00) i Aljasci (01.00 u sredu po istočnoameričkom vremenu odnosno u 07.00 po srednjoevropskom vremenu). Ajdaho i Aljaska su crvene, a ostale su plave države.

Romni glasao u BelmontuRepublikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni glasao je danas u Belmontu, u državi Masačusets. Upitan za koga je glasao, Romni je uzvratio: "Mislim da znate".Romni koji je republikanski kandidat za predsednika SAD, bio je guverner Masačusetsa između 2003. i 2007. godine. Romnijev protivkandidat na izborima, odlazeći predsednik Barak Obama glasao je 25. oktobra u Čikagu. Pored predsednika, Amerikanci danas biraju i svih 435 članova Predstavničkog doma Kongresa i 35 od 100 senatora.

Obama i Romni vode "rat" i na Tviteru

Ljuta bitka između poštovalaca Obame i Romnija vodi se i na Tviteru, a zasad po broju poslatih tvitova vode Obamini sa 59,53 odsto naspram Romnijevih sa 40,47 odsto.

http://www.youtube.com/watch?v=PJsIeCwoC8s
http://www.youtube.com/watch?v=zvRFBc8fG8Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track