Dodik demanatuje da je pod istragom u Nemačkoj

Podmetanje

Dodik demanatuje da je pod istragom u Nemačkoj

Planeta -
Predsednik RS nije učestvovao ni u kakvim aferama, a takve dezinformacije danas plasiraju lažni novinari koji se bave pokušajem ucene i reketa, piše u saopštenju

BANJALUKA - Protiv predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovog sina ne vodi se postupak pred domaćim sudovima i tužilaštvima, a pogotovu ne u Višem tužilaštvu u Minhenu i bilo kojoj pravosudnoj instituciji u inostranstvu, kako je to iskonstruisao jedan portal iz susedstva, saopšteno je iz kabineta predsednika RS.

U saopštenju se navodi da taj portal "očigledno uređuje novinarsko i obaveštajno podzemlje, budući da dopušta da se ovakve laži i konstrukcije javno objavljuju". Na portalu Seebiz je objavljeno da je u Minhenu protiv Dodika i njegovog sina Igora pokrenuta istraga zbog korupcije u koju je upletena i Hipo Alpe Adrija banka.

"Pomenuta, smišljeno plasirana neistina, pripada arsenalu specijalne propagande koja se vodi protiv RS i njenog predsednika uvek kad Srpska pokaže svoju stabilnost i vitalnost da prevaziđe probleme sa kojima se susreće. Predsednik RS nije učestvovao ni u kakvim aferama, a takve dezinformacije danas plasiraju lažni novinari koji se bave pokušajem ucene i reketa", piše u saopštenju.

Dodaje se da je sve bilo lako proveriti "pitajući predsednika Dodika ili banke koje se pominju", da je, kako se ističe, "onima koji smišljaju diskriminirajuće konstrukcije stalo do istine".

"Međutim, ovde se nije tragalo za istinom i činjenicama već za diskvalifikacijom i blaćenjem predsednika RS, njegove porodice, a time i RS, pokušavajući da se ona prikaže kriminalnom zajednicom", naglašava se u saopštenju. Dodaje se da je Dodik angažovao tim međunarodnih advokata, koji će ispitati ko stoji iza iznetih konstrukcija, a nakon što se to utvrdi protiv njih će podneti tužbe zbog laži i pokušaja diskvalifikacije.

Dodik, navodi se dalje, poziva i Hipo banku da javno objavi da li on ima račun u toj banci.

"Tako će se ustanoviti i razotkriti nečasna urota i pokušaj diskfalifikacije predsednika RS", zaključuje se u saopštenju. Hrvatski novinar Domagoj Margetić objavio je 22. oktobra na portalu Seebiz tekst o tome da Dodikov sin Igor navodno ima račun u Hipo banci Banjaluka, na kojem se nalazi višemilionski iznos, te da to navodno istražuje tužilastvo u Minhenu.

Nemačko pravosuđe ne vodi istragu protiv Dodika

Državno tužilaštvo u Minhenu ne vodi niti je vodilo istragu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i(li) njegovog sina, saopštio je u Berlinu predstavnik za štampu tog tužilaštva.Portparol tužilaštva je naveo da broj predmeta koji je tačno naveden u tekstu portala SEEbiz.de, doduše postoji i da jeste vezan za slučaj Hipo Alpe Adria banke, ali da se tu ne pominju ni Milorad Dodik ni njegov sin, javlja Beta.Ne isključujući mogućnost da se ovakva istraga vodi ili priprema u nekom od austrijskih ili hrvatskih tužilaštva koja se prevashodno bave slučajem Hipo Alpe Adrija, predstavnik tužilaštva je rekao da se imena iz porodice Dodik nisu pojavljivala u delu istrage koju se u Minhenu vodila ili vodi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track