LONDON: Evo kako je policija upucala ubice vojnika!

Video snimak obračuna

LONDON: Evo kako je policija upucala ubice vojnika!

Planeta -
Sve se desilo u par sekundi, u susretu sa obučenim čuvarima reda dvojica terorista nisu imali nikakve šanse. U munjevitoj akciji policajaca, koji su pucali bez upozorenja, brzo su savladani i ranjeni, ali živi odveženi u bolnicu

LONDON - Šokantan snimak obračuna policije sa ubicama vojnika Lija Rigbija, nedugo posle ubistva osvanuo je u britanskim medijima. Iako su na ulici pred brojnim očevicima napali i bukvalno preklali Lija, ubice radikalni islamisti Majkl Adeboladžo i njegov kompanjon Majkl Adebovle nisu ni pokušali da beže već su naoružani noževima i pištoljima sačekali policiju spremni za obračun.

Sve se desilo u par sekundi, u susretu sa obučenim čuvarima reda dvojica terorista nisu imali nikakve šanse. U munjevitoj akciji policajaca, koji su pucali bez upozorenja, brzo su savladani i ranjeni, ali živi odveženi u bolnicu.

Istraga je pokazala da je jedan od glavnih osumnjičenih za brutalno ubistvo vojnika bio je uhapšen u Keniji pre više od dve godine, jer je pokušao sa grupom mladih da se pridruži terorističkoj grupi Al Šebab.

Na naslovnim stranicama nekoliko britanskih dnevnika osvanula je slika Majkla Adeboladža (28), Britanca nigerijskog porekla, pred sudom u Keniji, nakon što je uhapšen 2010, preneo je AFP.

Adeboladžo je uhapšen na ostrvu Pate, nekoliko kilometara od Lamua, koji je tačka prelaska u Somaliju, pišu "Sandej telegraf" i "Independent".

U izveštajima se navodi da je Adeboladžo, optužen da je pokušao da predvodi grupu mladih u njihovoj nameri da se pridruže somalijskom pokretu Al Šebab, koji se dovodi u vezu sa Al Kaidom.

Adeboladžo je oslobođen i deportovan u Britaniju pošto se pojavio na sudu u Mombasi sa još šestoricom drugih muškaraca u novembru 2010.

Uhapšen kada je krenuo da se pridruži teroristima: Adeboladžo na sudu u Keniji
Uhapšen kada je krenuo da se pridruži teroristima: Adeboladžo na sudu u Keniji

Ovo otkriće otvara nova pitanja o načinu na koji su britanske obaveštajne službe pratile Adeboladža i drugog osumnjičenog za ubistvo vojnika Majkla Adebovalea (22).

Adeboladžo je uhvaćen na video snimku kako nosi krvave noževe i sataru nakon napada na vojnika Lija Rigibija u sredu u Vulviču na jugoistoku Londona i govori da ga je ubio, jer britanski vojnici ubijaju muslimane.

On i Adebovale se nalaze u stabilnom stanju u odvojenim bolnicama pod stražom, pošto je policija prilikom privođenja na njih pucala.

Osumnjičeni još nisu dovoljno jaki da ih ispitaju detektivi.

U javnosti se, takođe, pojavila informacija da je Adebovale uhapšen u Londonu pre dva meseca nakon što su se loklani trgovci žalili na grupu muslimanskih aktivista.

U Britaniji, naoružani policajci su uhapsili u subotu još tri muškarca pod sumnjom da su kovali zaveru za ubistvo vojnika.

Obojica osumnjičenih za ubistvo su iz nigerijskih hrišćanskih porodica koji su prešli u islam, čime su u Britaniji podstaknute bojazni o radikalizaciji mladih muškaraca.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej upozorila je da je na hiljade ljudi "potencijalno" pod rizikom da budu radikalizovani i najavila nove planove za obračun sa ekstremističkim grupama.

Mej je za BBC rekla da će nova jedinica za borbu protiv terorizma biti formirana i da će proceniti da li su potrebna veća ovlašćenja za borbu protiv radikalizacije.

Mej je dodala da oko 500 policijaca i obaveštajaca radi na "jezivom ubistvu" vojnika.

http://www.youtube.com/watch?v=XpK2CvvyMkg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja