Albanac s Kosova izazvao masakr u Iraku!
Foto: Reuters

Razneo se terorista Islamske države

Albanac s Kosova izazvao masakr u Iraku!

Planeta -
Bivši bodi-bilder Fatlum Šalaku (20) predvodio je samoubilački bombaški napad na grad Ramadi, u kom je ubijeno na desetine civila

LONDON - Terorista poreklom s Kosova Fatlum Šalaku (20) predvodio je stravičan samoubilački napad pripadnika ekstremističke organizacije Islamska država (IS) u iračkom gradu Ramadiju, tokom kog su ubijene desetine ljudi.On je jedan od petorice britanskih mladića koji su pohađali istu uglednu srednju školu Holand park, a koji su napustili zemlju i otišli u džihad. Pored toga, Šalakujev stariji brat Flamur (23) takođe je u martu ove godine poginuo u borbama u Iraku na strani islamista.Fatlum, koji je nakon priključenja IS preuzeo ime Abu Musa el Britani, očigledno je sporo, prema tvrdnjama njegovih prijatelja, transformisan u ekstremistu.- Bio je uspešan bodi-bilder i, kad je njegov brat otišao u džihad, to je veoma teško podneo. Uvek je bio prijatan, druželjubiv, nikada nije ni spominjao bilo kakva uverenja koja bi se povezivala s terorizmom - rekao je jedan Fatlumov školski prijatelj koji je želeo da ostane anoniman.Za razliku od Fatluma, Flamur se opredelio za IS preko noći.- Flamur je bio sklon alkoholu, voleo je da izlazi, nikada nije nosio bradu i bio je veoma popularan među ženama. A onda se preko noći promenio i samo nestao - naglasio je poznanik braće poreklom s Kosova.

Opasno ekstremisti povratnici iz Sirije i Iraka naseljavaju se u Bosni i HercegoviniDŽIHADISTI KUPUJU ZEMLJU U MAGLAJUJedan od najozloglašenijih ekstremista poreklom iz BiH Harun Mehičević, koji se džihadistima IS priključio iz Australije, navodno je kupio zemljište u Ošvama kod Maglaja. Reč je o mestu iz kog je najviše državljana Bosne otišlo u džihad, zbog čega se veruje da će se neki od najopasnijih terorista vratiti s ratišta u Siriji i Iraku i naseliti na teritoriji udaljenoj svega 200 kilometara od Beograda.Imanja u Maglaju obezbedili su i Izet Hadžić, Emir Ališić, Amir Džinić, Atif Nuhanović, Hamdo Fojnica i Adem Karamuja. Pre odlaska u Siriju u julu 2013. tu je živeo i Emrah Fojnica, blizak s Mevlidom Jašarevićem, koji je jedan od optuženih za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu.

Optužbe iz TeheranaIRAN: AMERIKA NEĆE DA ZAUSTAVI ISŠef elitne jedinice Iranske revolucionarne garde Kašem Solejmani optužio je juče SAD da nemaju volje da zaustave snage Islamske države (IS).- Amerika nije uradila nijednu prokletu stvar da zaustavi napredovanje ekstremista u Ramadiju. Da li to znači nešto drugo nego biti njihov saučesnik?! - zapitao se Solejmani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja