ALBANCI TRAŽE OSTAVKU GRUEVSKOG: Svealbanski marš 13. juna u Skoplju
Foto: Fonet/AP

Haos u najavi

ALBANCI TRAŽE OSTAVKU GRUEVSKOG: Svealbanski marš 13. juna u Skoplju

Planeta -
Građansko udruženje albanskih intelektualaca u Makedoniji, BESA, danas je za 13. jun najavilo sve-albanski protestni marš u Skoplju, sa osnovnim zahtevom za ostavku Vlade Nikole Gruevskog

Građansko udruženje albanskih intelektualaca u Makedoniji, BESA, danas je za 13. jun najavilo svealbanski protestni marš u Skoplju, sa osnovnim zahtevom za ostavku Vlade Nikole Gruevskog, lidera VMRO DPMNE i njegovog koalicionog partnera Alija Ahmetija, lidera Demokratske unije za integracije (DUI).

Kako su preneli mediji u Skoplju, BESA je najavila protest zbog "partizacije države, zloupotrebe institucija, neuspeha na putu integracija, ali i zbog antialbanskog pristupa", zbog čega je zatražila "istragu i osudu svih kriminalnih dela inkriminisanih političara".

BESA navodi da će zatražiti rasvetljavanje oružanog sukoba u Kumanovu 9. i 10. maja ove godine, kao i "odgovornost autora i organizatora tog scenarija i hitnu nadoknadu štete u albanskim naseljenim mestima”.

Protest će početi u skopskom naselju Čair, a povorka će otići do zgrade Vlade gde od 17. maja protestuje opozicioni SDSM, najavljujući da neće otići dok premijer Gruevski ne podnese ostavku.

Udruženje BESA od početka objavljivanja po vlast kompromitujućih telefonskih razgovora vladinih zvaničnika u Makedoniji, traži od lidera Socijal-demokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da objavi i dokaze koji se tiču albanskih političara u Vladi Makedonije, što je on do sada uradio u svega nekoliko navrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track