ALEKSIS CIPRAS POČEO: Grčke luke i elektrane Grcima!

Kraj privatizacije

ALEKSIS CIPRAS POČEO: Grčke luke i elektrane Grcima!

Planeta -
Levičarska stranka Siriza obećala je da će zaustaviti privatizaciju državne imovine

ATINA - Nova grčka vlada obustaviće privatizaciju najveće grčke luke, Pirej, za čije je preuzimanje kineska grupacija COSCO već dostavila ponudu.

"Zaustavićemo privatizaciju luke Pirej i luke Solun," izjavio je novi zamenik ministra za pomorska pitanja Teodoros Dricas agenciji Frans pres.

Prethodna konzervativna vlada nameravala je da proda 67 posto udela u luci Pirej, a rok za podnošenje prijava za kupovinu ističe u martu. Kineska kompanija COSCO već ima 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u luci Pirej.

"Novoformirana vlada će, takođe, stopirati privatizaciju grčke elektrane DEH", izjavio je novi ministar energetike, Panajotis Lafazanis, jednoj grčkoj televizijskoj stanici. Prethodna vlada usvojila je prošle godine zakon o prodaji 30 odsto DEH privatnim grupacijama, u sklopu nastojanja da liberalizuje svoje energetsko tržište.

Levičarska stranka Siriza je, uoči pobede na parlamentarnim izborima 25. janaura, obećala da će zaustaviti privatizaciju državne imovine, nakon što je prethodna konzervativna vlada pristala na prodaju državnih aktiva u zamenu za dobijanje međunarodnog paketa pomoći.

Aleksis Cipras: Grčka se više neće potčinjavati (Foto: AP)
Aleksis Cipras: Grčka se više neće potčinjavati (Foto: AP)

Novi grčki premijer Aleksis Cipras je u prvom obraćanju izjavio da Grčka neće odustati od svojih obaveza kada je reč o vraćanju dugova, da želi da pregovara sa međunarodnim kreditorima, ali i da se Grčka više neće slepo povinovati Evropskoj uniji.

"Nećemo ulaziti u destruktivne sukobe, ali nećemo nastaviti ni politiku potčinjavanja. Naši ljudi pate i zahtevaju poštovanje, moramo da krvarimo kako bismo odbranili njihovo dostojanstvo", izjavio je Cipras.

Atina danas iznosi strategiju za pregovore s Briselom o dugu

Očekuje se da će nova koaliciona vlada premijera Aleksisa Ciprasa danas na svom prvom sastanku obelodaniti strategiju za najavljene ponovne pregovare sa EU o ogromnom državnom dugu. Novi ministar finansija Janis Varufaki, oštar kritičar politike štednje, moraće da angažuje sve svoje snage da bi ubedio Brisel da prihvati da uopšte ponovo razgovara o dugu Grčke. "Pregovori su skoro počeli, moraju se zasukati rukavi i mora se raditi", rekao je Varufakis novinarima u ponedeljak uveče, posle sastanka sa šefom Evrogrupe Jerenom Dijselblemom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track