AMERIČKA AGENCIJA STRATFOR: Rusija u Siriji gradi vazdušnu bazu radi brze vojne intervencije
Foto: Ap

Priprema za političko rešenje

AMERIČKA AGENCIJA STRATFOR: Rusija u Siriji gradi vazdušnu bazu radi brze vojne intervencije

Planeta -
Stratfor navodi da da Rusija planira da uspostavi vazdušni most prema Siriji,jer joj je potrebna dobra logistička veza prema toj zemlji i vojne snage koje će je braniti

Kroz svetske se medije već desetak dana provlači informacija o navodnom angažmanu ruske vojske u Siriji na strani predsjednika Bašara al Asada. Ugledna novinska agencija Rojters sinoć je objavila, pozivajući se na anonimne ali pouzdane izbore, da je ruska vojska definitivno angažovana na terenu u Siriji, koju već gotovo tri godine razdire rat

Iako izvori govore o angažmanu manjeg broja pripadnika ruske vojske u Siriji, pri čemu američki zvaničnici tvrde da je Rusija poslala dva desantna broda za iskrcavanje tenkova, dodatne avione sirijskoj vladi i manji kontingent mornaričke pješadije, službena Moskva zasad je potvrdila tek da su u Siriju poslani "stručnjaci".

Asadova vlada odbija da su ruski vojnici uključeni u borbe, ali neimenovani sirijski zvaničnik priznao je Rojtersu da je broj vojnih stručnjaka porastao prošle godine.

Danas prepodne obavještajni websajt Stratfor objavio je zanimljivu analizu aktivnosti ruske vojske u Siriji. U njoj se navodi kako bi angažman ruske vojske u Siriji mogao biti pokušaj održavanja Bašara al Asada na vlasti ili pak način održavanja pritiska za vrijeme osetljivih pregovora. U svakom slučaju, ističe Stratfor, Rusima će biti sve teže sakriti svoje aktivnosti u Siriji, a naročito ako nastave slati vojsku na teren.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Satelitski snimci vazdušne luke pored sirijskog lučkog grada Latakije s informacijama o brojim ruskim transportnim vojnim letovima u to područje potvrđuju pojačanu aktivnost koja upućuje da Rusi upravo tamo grade svoju bazu, navodi Stratfor.

Snimci od 4. septembra tako pokazuju nedavno izgrađeni novi toranj kontrole leta u blizini velikih površina prekrivenih svežim asfaltom, u blizini kojih su podignute građevine kontejnerskog tipa za koje se pretpostavlja da služe kao mobilne jedinice za smeštaj osoblja.

Oko cijelog aerodroma vide se novi tragovi građevinskih radova: popravlja se uzletno-sletna pista, a podižu se i nove građevine. Sudeći prema pojačanjima uzletno-sletne piste, aerodrom kod Latakije odnedavno može primati i teže transportne letelice.

Takvi radovi, navodi Statfor, upućuju na činjenicu da Rusija planira uspostaviti vazdušni most prema Siriji, pod uslovom da to već nije učinila. Naime, ako želi učvrstiti svoju prisutnost u Siriji, Rusiji je potrebna dobra logistička veza prema toj zemlji te vojne snage koju će je braniti što podrazumijeva dobro opremljenu vazduhoplovnu bazu. Razmeštaj borbenih aviona i helikoptera u Siriji jasan je znak da ruska umešanost u Siriju eskalira, piše Stratfor.

Iako je zadnji 10 dana zabeležen niz ruskih manevara koji upućuju na slanje vojnih jedinica u Siriju, još nije zabeležena njihova umešanost u borbe, kako s "običnim" pobunjenicima tako ni s militantima Islamske države.

Stratfor predviđa da se zasad ruska aktivnost svodi na konsultantske usluge Asadovoj vojsci na terenu.

Ali isto tako ne isključuje se mogućnost da će se Rusi aktivno uključiti u borbu čim nagomilaju dovoljno snaga u Siriji. Stratfor navodi da je, uprkos gomilanju snaga, najverojatnije je da će Rusi pokušati da maksimalno ograniče direktno uplitanje u rat u Siriji.

Za kraj analize Stratfor ističe da pobunjenici protiv Asadova režima nesumnjivo sa strahom gledaju na sve veću prisutnost ruskih vojnih snaga u Siriji.

Pomaganjem Asadovim snagama Moskva se nada, navodi Stratfor, boljoj poziciji u nadolazećim pregovorima koji bi mogli doneti političko rešenje sirijske krize. Uspostavljanjem dobro opremljene vazduhoplovne baze kod Latakije Rusija sebi otvara mogućnost brze vojne intervencije u slučaju potrebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track