AMERIČKI GENERAL: Pjongjang može da dobaci nuklearnu raketu do SAD
Foto: Reuters

Preokret

AMERIČKI GENERAL: Pjongjang može da dobaci nuklearnu raketu do SAD

Planeta -
Na interkontinentalnu raketu mogu da stave nuklearnu glavu, pa operativno vežbamo da se suprotstavimo, kaže admiral Vilijam Gortnej

VAŠINGTON - Pjongjang je u stanju da lansira interkontinentalne balističke rakete (ICBM) sa nuklearnim bojevim glavama, na zapadnu obalu SAD, izjavio je šef severnoameričke protivvazdušne komande admiral Vilijam Gortnej.

"Naša procena je da oni (Severna Koreja) imaju sposobnost da stave nuklearno oružje na (balističku raketu) KN-08 i ispale ga na (SAD). Mi procenjujemo da je ono već danas operativno, pa uvežbamo da mu se suprostavimo", rekao je admiral novinarima, pozivajući se obaveštajne procene, javila je Raša tudej.

Uprkos nepostojanju jasnih dokaza da je raketa testirana, takva procena je "mudra odluka" SAD zbog mobilne prirode sistema, zbog koje Amerikanci veoma teško mogu da mu se suprotstave.

I novi izveštaj koji je sastavio Američko-korejski institut pri Univerzitetu Džons Hopkins navodi da su severnokorejski susedi oni koji se suočavaju sa najvećim rizikom od severnokorejskog arsenala, dok sposobnost Pjongjanga da udari SAD ostaje pod znakom pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track