Američki istoričar Stiven Koen: Nema globalne bezbednosti bez Rusije!
Foto: Printscreen RT

Stiven Koen

Američki istoričar Stiven Koen: Nema globalne bezbednosti bez Rusije!

Planeta -
Svet je, prema njegovim rečima, danas mnogo opasniji i slabije uređen nego pre 25 godina

MOSKVA - Nijedna moderna globalna pretnja bezbednosti ne može efikasno da se reši bez saradnje sa Rusijom, smatra američki istoričar Stiven Koen. Koen naglašava da je Ukrajina već suviše koštala Ameriku kad je reč o nacionalnoj bezbednosti, prenosi portal Sputnjik.

Svet je, prema njegovim rečima, danas mnogo opasniji i slabije uređen nego pre 25 godina, kada je postojao SSSR.„Danas ima više država koje poseduju nuklearno oružje, ali i manje kontrole nad njim. Češći su regionalni sukobi, više je etničke i verske mržnje, kao i političkog ekstremizma i netrpeljivosti“, smatra istoričar i profesor na Univerzitetu u Prinstonu.

Prema Koenu, nijedna od ovih egzistencijalnih opasnosti se ne može rešiti bez saradnje sa Rusijom, pa je zato ideja da se ona izoluje, oslabi i destabilizuja, kao i da se izvrši promena režima u Moskvi - osuđena na propast. „Nemoguće je izolovati Rusiju. Ona je prevelika, prebogata, i ima dobre veze u svetu. Rusija danas ima brojne mogućnosti na zapadu, a i šire“, rekao je Koen.

Profesor je ukazao na činjenicu da, bez obzira na trenutnu medijsku kampanju koja se vodi protiv nje, Rusija i dalje ima partnere, simpatizere i saveznike širom sveta, čak i na zapadu, prenosi Sputnjik. Time što pokušava da je izoluje, Zapad podstiče Moskvu da se okrene na drugu stranu, kaže Koen, dodajući da se Kremlj već okrenuo Pekingu.

On je upozorio i da pokušaji destabilizacije Rusije mogu samo produbiti navedene opasnosti i stvoriti nove. Pozicija SAD u ukrajinskoj krizi je, prema njegovim rečima, već koštala Vašington kad je reč o nacionalnoj bezbednosti.

„Vašington je izgubio partnera u Kremlju, ne samo (ruskog predsednika Vladimira) Putina, već i mnogo njegovih budućih naslednika“, smatra Koen. U međuvremenu, geopolitički sukob u Ukrajini, kako kaže, okreće Evropu protiv Amerike, upozoravajući da celokupna situacija može da destabilizuje i Trans-atlantsku alijansu, prenosi Sputnjik. „S obzirom da nas je SAD gurnula u novi hladni rat, bliži smo pravom ratu sa nuklearnom Rusijom“, zaključuje Koen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track