AMERIKA PORUČILA TURSKOJ: Ako Rusi zapucaju, ne zovite NATO da vas spasava!
Foto: AP Susan Walsh

Bivši američki diplomata tvrdi

AMERIKA PORUČILA TURSKOJ: Ako Rusi zapucaju, ne zovite NATO da vas spasava!

Planeta -
Prihvatajući uslove primirja u Siriji sa Rusijom, SAD pokazuju da NATO neće podržati Ankaru, rekao je bivši američki diplomata Džim Džatras.

On je naveo da ovo primirje znači da SAD neće podržati turske akcije u Siriji, kao ni da NATO neće da “dolazi da ih spašava“.

On je naveo i da nije veoma uveren da će ovo primirje potrajati.

“Nisam veoma uveren, ali je najbolja opcija koju imamo trenutno. Gledajte, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nije ruskih vazdušnih udara u Siriji i uspeha koji je postigla sirijska vojska uz rusku podršku koje su različnite terorističke grupe, koje podržavaju Saudijska Arabija, Turska i budimo iskreni i SAD, dovele u veoma tešku poziciju“, naglasio je on.

Džatras je naveo i da ostaje da se vidi da li će doći do dogovora između dve zemlje o tome ko se može smatrati terorističkom grupom i koje će sve grupe biti uključene u dogovor.

“Može doći do različitih zamki, na primer, sirijska vojska bi mogla da prekrši primirje“, rekao je Džatras u intervjuu za "Raša tudej".

Džatras je rekao i da nije siguran da primirje obuhvata i prestanak turskog bombardovanja na kurdske pozicije u Siriji.

“Ako pogledate sporazum, on ne pominje specifično Tursku ili Saudijsku Arabiju, iako bi mogli da se podvedu pod “američka koalicija“, a zapravo nisu zaista i njen deo. Turska je zaista zabrinuta zbog Kurda i podržavaju neke terorističke grupe u Siriji. Mislim da se ovaj sporazum sveo na Rusiju i SAD zbog toga što su Turska i Saudijska Arabija u proteklih nekoliko nedelja pravile galamu oko slanja kopnenih trupa u Siriju“, naveo je Džatras.

Bivši američki diplomata smatra i da će primeni primirja biti veoma teška.

“Ako Turska odluči da pošalje trupe u Siriju, to će biti ilegalno. Vašington je stavio Ankari do znanja da će u tome biti sami ako budu dovoljno glupi da pošalju trupe, kao i da ako ih Rusi pogode, ne očekuju da ih NATO spasava“, naglasio je on.

Džatras je naveo i da se može očekivati i da “mnoge stvari pođu naopako“, te da zbog toga “vojne opcije Damaska i Moskve moraju da ostanu za stolom“.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track