AMERIČKA VOJSKA PRIZNALA: Rusija dobija i elektronski rat
Foto: Fonet

Putin ih rastura

AMERIČKA VOJSKA PRIZNALA: Rusija dobija i elektronski rat

Planeta -
Ruske snage u Ukrajini i Siriji, koriste opremu visoke tehnologije da bi ometale dronove i blokirale vojne komunikacije - dok se SAD očajnički trude da dostignu taj nivo

Tokom prošlogodišnjeg rata u jugoistočnoj Ukrajini dronovi OEBS-a su uvek imali isti problem, koji se ojavljivalo u u različito vreme, i u različitim oblicima. Naime, ruske trupe na terenu su ih redovno ometale i virtuelno ih oslepljivale.

To je bio samo jedan deo sofisticiranog lektronskog rata Rusije u Ukrajini, koji je za američku vojsku predstavljao poražavajuće skustvo. Neposredno suočeni sa načinom rada modernizovane ruske vojske u Ukrajini i Siriijji, i opremom poput Kraška-4 za ometanje radara i aviona - američki vojni funkcioneri su bili primorani da priznaju da imaju muku da se s tim izbore.

General-potpukovnik Ben Hodžis, komandant američkih vojnih jedinica u Evropi je opisao ruske sposobnosti elektronskog rata u Ukrajini kao "zalivanje očiju." Ronald Pontije, zamenik general-potpukovnika Edvarda Kardona, šefa sajber komande, rekao je ovog meseca na konferenciji za medije da "je nemoguće ne doći do zaključka da ne napredujemo onim tempom koji pretnje nameću."

Elektronski rat je počeo prilikom ruskog upada na Krim, u proleće 2014. Nedugo pošto je ruska oprema za elektronski rat postala prisutna u tom prostoru, ukrajinske trupe su počele da se žale da su u jednom trenutku njihovi radio uređaji i telefoni satima bili neupotrebljivi. U međuvremenu, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je neprestano izveštavala da su njeni dronovi u istočnoj Ukrajini bili "predmet vojnog GPS ometanja," što ih prisiljavalo da izbrišu snimke rata koje su napravili.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Na čelu napora američke vojske za unapređenje sposobnosti elektronskog ratovanja je pukovnik Džefri Čurč, načelnik jedinica za elektronski rat. Ali to mu neće biti lako. Suočen je sa padom budžeta i nedostatkom odgovarajuće opreme, dok vojska smanjuje brojno stanje za desetine hiljada vojnika, Čurč kaže da je uspeo da obuči samo nekoliko stotina vojnika - samo delić snaga potencijalnih protivnika Rusije i Kine, koji su već na terenu.

"Oni imaju jedinice, imaju bataljone, imaju brigade za zadatke elektronskog ratovanja”, rekao je u Čurč u nedavnom intervjuu za magazin Forin polisi.

“Te jedinice su opremljene posebnom opremom za elektronsko ratovanje i posebnim lancem komandovanja za elektronski rat", rekao je.

Trenutno, američka vojska ima 813 vojnika za zadatke elektronskog rata, a obično svaki bataljon dobija dvojicu, koji imaju 24-satno dežurstvo. Ono uključuje planiranje i koordinaciju sa drugim jedinicama bataljona, kao i kontrolu njihove opreme za ometanje i komunikaciju. "Za te momke u bataljonu ima previše posla", kaže Čurč, koji se pita kako se u tim uslovima može parirati neprijatelju.

Čurč je napomenuo da veliki deo elektronske opreme koju je vojska kupila tokom protekle decenije stoji u magacinima i čeka popravku i renoviranje, bez planiranih sredstava za redovno održavanje.

U jednoj ovogodišnjoj vojnoj studiji o sposobnostima Moskve ocenjeno je da sposobnost Rusije za elektronski rat "zaista raste, dok političko i vojno rukovodstvo razume značaj takve vrste ratovanja. U proceni se zaključuje da "sposobnost ruske vojske da oslepi ili poremeti digitalne komunikacije daje prednost u borbi protiv jačeg konvencionalnog neprijatelja".

Foto: AP
Foto: AP

Ukrajina, koja je opremljena slabo zašštićenim elektronskim sistemima, pokazala se kao savršeno mesto da Moskva pokaže svoje sposobnosti elektronskog rata. Dmitrij Gorenburg, viši istraživač neprofitne organizacije za istraživanja i analize CNA je prokomentarisao da "cilj Moskve nije toliko bila Ukrajina, koliko NATO i jači protivnici”.

Prošlog marta, zamenik američkog sekretara za odbranu Robert Vork je stvorio Izvršni odbor za elektronsko ratovanje na čelu sa Frankom Kendalom, podsekretarom za nabavke, tehnologiju i logistiku. Vork je napomenuo da je Ministarstvo odbrane "zapostavilo elektronsko ratovanje na programskom i strateškom nivou."

Iako američka vojska sada izrađuje veliki broj studija radi ažuriranja i bolje sposobnosti za elektronski rat, one neće biti skoro završene. U međuvremenu, Čurč je je rekao da američki vojnici moraju da počnu da se obučavaju za nove vrste rata - one koji će zavisiti od vrste sofisticiranih elektromagnetnih oružja koje postaju glavni oslonac za najmoćnije američke konvencionalne protivnike.

(Izvor: The Foreign policy - priredio M. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track