ANATOLIJ ANTONOV: Rusija ne gomila snage duž granice s Ukrajinom
Foto: Reuters

Demant iz Moskve

ANATOLIJ ANTONOV: Rusija ne gomila snage duž granice s Ukrajinom

Planeta -
Zamenik ruskog ministra odbrane odgovorio je američkoj zvaničnici Viktoriji Nuland na njenu izjavu da je Rusija rasporedila "na hiljade i hiljade vojnika" u susednoj Ukrajini

MOSKVA - Zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov demantovao je danas da Moskva koncentriše vojne snage duž ukrajinske granice.

Antonov je reagovao na izjavu pomoćnice američkog državnog sekretara zadužene za Evropu Viktorije Nuland koja je rekla da je Rusija rasporedila "na hiljade i hiljade vojnika" u susednoj Ukrajini.

"Poznata mi je izjava Viktorije Nuland o navodnom prisustvu na hiljade ruskih vojnika na ukrajinskoj teritoriji. Zašto ne reći 12.000? Zašto koriste takve cifre - zašto ne kažu 20.000 ili 25.000?", istakao je Antonov i podsetio da je ukrajinski načelnik Generalštaba nedavno potvrdio da u Ukrajini nema ruskih vojnika, preneo je Sputnjik.

"Kome verujete?", zapitao je Antonov. On je dodao da i međunarodni posmatrači, koji preleću ruski vazdušni prostor, nisu primetili gomilanje ruskih vojnika duž ukrajinske granice.

Nuland je juče na sednici komiteta u američkom Kongresu iznela tvrdnju da je Rusija preplavila istok Ukrajine naoružanjem i drugom vojnom opremom, prenela je agencija AFP.

"Rusija je od decembra u Ukrajinu prebacila na stotine komada vojne opreme, uključujući tenkove, oklopna vozila, raketne sisteme i tešku artiljeriju", kazala je Nuland, ne precizirajući koliko tačno ima ruskih vojnika na istoku Ukrajine. "Nisam u mogućnosti da vam dam tačan broj. Rekla bih da se radi o hiljadama i hiljadama", rekla je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja