ANKARA PRIPRETILA: Ako nam ne ukinete vize, šaljemo vam sve izbeglice, EU će biti očajna!
Foto: Reuters, 28.03.2016.

Teške reči

ANKARA PRIPRETILA: Ako nam ne ukinete vize, šaljemo vam sve izbeglice, EU će biti očajna!

Planeta -

Ankara će poslati migrante u EU ukoliko Evropski parlament ne odobri bezvizni režim građanima Turske, upozorio je turski zvaničnik Burhan Kuzu.

Poslanik vladajuće partije u Turskoj i bivši savetnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana objavio je nekoliko tvitova o zasedanju Evropskog parlamenta koji treba da donese odluku o ukidanju šengenskih viza za građane Turske, što je deo dogovora između Ankare i Brisela.

"Evropski parlament će razmatrati izveštaj koji treba da omogući bezvizni režim za turske državljane. Ukoliko donesu pogrešnu odluku, vratićemo im migrante nazad“, napisao je on. U izjavi za „Blumberg“ naveo je da „ako se Turska vrata otvore, Evropa će biti očajna“.

"Evropa je na rubu donošenja jedne važne odluke. Odlučuje o ukidanju viza za Turke. Ukoliko odluka bude pozitivna i Evropa će biti na dobitku“, napisao je Kruzu u drugom tvitu.

Ovo nije prvi put da zvanična Ankara preti kako će Evropu preplaviti više od dva miliona izbeglica sa Bliskog istoka i Severne Afrike koje se nalaze u izbegličkim kampovima u Turskoj.

U decembru 2015. godinu upućena je slična pretnja Evropskoj uniji.

Podsetimo, Turska je zvanično odbila da promeni svoj zakon protiv terorizma kako bi zadovoljila zahteve EU u okviru napora da dobije ukidanje viza za turske građane.

"Ovakva promena zakona protiv terorizma je apsolutno nemoguća", rekao je turski ministar za evropska pitanja Volkan Bozkir posle sastanka s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom u Briselu.

EU smatra da Turska mora da suzi svoju definiciju "teroriste" i "terorističkog čina" kako bi obezbedila liberalizaciju viza.

EU brine što na osnovu postojećeg zakona na meti mogu da budu novinari i politički disidenti. Šulc je rekao da je turski zakon protiv terorizma "toliko dalekosežan da mislimo da se neke od mera ne tiču direktno borbe protiv terorizma već na primer slobode izražavanja i medija".

(Agencije/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track