DODIK DOBIO DOZVOLU PO POVRATKU U BANJALUKU: Da se nismo vratli ne bi je ni dobili!
Foto: N1

neslana šala

DODIK DOBIO DOZVOLU PO POVRATKU U BANJALUKU: Da se nismo vratli ne bi je ni dobili!

Planeta -
Dodik je na poziv predsednika Јermenije krenuo za Јerevan da bi prisustvovao obeležavanju stote godišnjice otomanskog genocida nad Јeremenima, ali mu Turska nije odobrila prelet preko njene teritorije

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik vratio se u Banjaluku, nakon višečasovnog čekanja u Burgasu u Bugarskoj da nadležne institucije Turske odobre prelet aviona preko svoje teritorije na putu za Јermeniju. Predsjednik Srpske je ranije dobio dozvolu za prelet.

Po povratku u Banjaluku Dodik je rekao, da je dozvola dobijena tek kada su se vratili na banjalučki aerodrom.

- Verovatno, da se nismo vratili ne bi je ni dobili", našalio se Dodik s novinarima na banjalučkom aerodromu.

- Čekali smo od 10:45 do 15 sati i tada smo odlučili da se vratimo jer smo upadali u loše vreme i mrak i nije bilo izvesno da ćemo dobiti dozvolu", naveo je Dodik.

Pilot Sreten Ilić je rekao da je zadatak dobijen pre nekoliko dana i da je juče u 19:30 sati od vlasti Jermenije dobijeno odobrenje za sletanje.

- S obzirom da naš avion nema direktan let do Jerevana, planirali smo sletanje u Burgas, gde smo, po sletanju i posle punjenja goriva i pripreme za poletanje u Jerevan, od bugarske kontrole leta dobili obaveštenje da nam nije dozvoljen let preko Turske- naveo je Ilić. On je naglasio da su čekali četiri sata i da nisu dobili obrazloženje zašto nije dobijena dozvola od Turske.

Dodik je na poziv predsednika Јeremenije Serža Sargsjana krenuo za Јerevan da bi prisustvovao obeležavanju stote godišnjice otomanskog genocida nad Јeremenima.

Dodik je nedavno u Narodnu skupštinu RS uputio tekst deklaracije o priznavanju genocida nad Јermenima od 1915. do 1917. godine.

"Srpski narod Republike Srpske, kao slobodarski narod koji je u Prvom svetskom ratu izgubio jednu trećinu radno sposobnog stanovništva i ogromna prirodna i materijalna bogatstva, solidariše se s nastojanjima jermenskog naroda i podržava ga u nastojanju da se istorijska nepravda prizna kao genocid za pokolj počinjen nad Јermenima tokom raspada Osmanskog carstva", naveo je tada Dodik.

Јermenski državni radio javio je da je predsednik RS Milorad Dodik čekao dva i po sata u Burgasu u Bugarskoj, jer turske nadležne institucije nisu dozvolile prelet turske teritorije avonu kojim je putovao na ceremoniju u Јerevan.

Radio podseća da je Dodik na poziv predsjednika Јermenije trebalo da učestvuje na obeležavanju stogodišnjice genocida nad Јermenima, i da je pre nekoliko dana u Parlament RS uputio predlog teksta rezolucije kojom se masovna ubistva Јermena 1915 kvalifikuju kao kao genocid.

(RT Republike Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track