(VIDEO) ANONIMUSI NAPALI TURSKU: Hakeri blokirai turske servere zbog podrške Ankare Islamskoj državi
Foto: Reuters

Održali obećanje

(VIDEO) ANONIMUSI NAPALI TURSKU: Hakeri blokirai turske servere zbog podrške Ankare Islamskoj državi

Planeta -
Na internet servere u Turskoj je izvršen snažan sajber-napad, što je usporilo usluge banaka i izazvalo bojazan da se možda radi o politički motivisanom napadu organizovanom iz inostranstva.

Prema saopštenju Nic.tr, turske nevladine organizacije koja upravlja adresama veb sajtova koji koriste domen "tr", napade su "organizovali izvori" van teritorije Turske, prenosi Frans pres i podseća da ovaj domen koriste veb sajtovi koji pripadaju turskim ministarstvima, komercijalnim preduzećima i bankama.

Turski ministar za saobraćaj i telekomunikacije Binali Jildirim je rekao da je reč o "ozbiljnim" napadima, i pozvao je jedan univerzitet za sedištem u Ankari da unapredi bezbednosne mere, koje su, kako je rekao, nedovoljne.

Iz banaka u Turskoj poručuju da je ovaj napad značajno ograničio transakcije.

Prema pisanju lokalnih medija, hakerska grupa "Anonimusi" preuzela je odgovornost za velike sajber-napade na turske servere, i postavila je poruku u kojoj tvrdi da će nastaviti sa napadima na Tursku "zbog pružanja podrške Islamskoj državi kupovinom njene nafte".

Stručnjaci, kako prenosi Frans pres, nisu bili u stanju da identifikuju poreklo napada, a pojedini turski mediji pišu da bi mogli da potiču iz Rusije, navodeći kao razlog otežane bilateralne odnose otkako je Turska prošlog meseca oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja