APEL VLADI U SKOPLJU: MPC traži milost za zatvorenog arhiepiskopa SPC Jovana!
Foto: AP Photo

U susret Božiću

APEL VLADI U SKOPLJU: MPC traži milost za zatvorenog arhiepiskopa SPC Jovana!

Planeta -
Vraniškovski, koji je osuđen po optužbi kanonski nepriznate MPC da je dok je bio njen vladika proneverio 250.000 evra, kaznu izdržava u zatvoru Idrizovo kod Skoplja, a zbog narušenog zdravlja nedavno je prebačen u Institut Majka Tereza u Skoplju

SKOPLJE - Arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve (MPC) pozvao je danas makedonske vlasti da pokažu milost prema obolelom ohridskom arhiepiskopu Srpske pravoslavne crkve u Makedoniji Jovanu Vraniškovskom, koji služi trogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevere 250.000 evra.

Vraniškovski, koji je osuđen po optužbi kanonski nepriznate MPC da je dok je bio njen vladika proneverio 250.000 evra, kaznu izdržava u zatvoru Idrizovo kod Skoplja, a zbog narušenog zdravlja nedavno je prebačen u Institut Majka Tereza u Skoplju.

"MPC, rukovođena duhom čovekoljublja a u ime viših ciljeva, poziva nadležne vlasti Makedonije za milost u odnosu na zatvorenika, ranijeg mitropolita Jovana, koji i pored prestupa zbog kojih je osuđen i leži zatvorsku kaznu, u ove svete predbožićne dane ne treba da bude lišen nade u milosrđe", navodi se na sajtu MPC.

Sinod MPC uputio je ovaj poziv na danas održanoj vanrednoj sednici, na kojoj je usvojen i izveštaj o susretu poglavara MPC, arhiepiskopa Stefana sa predsednikom Odeljenja za spoljne poslove moskovske patrijaršije, mitropolitom Volokolamskim Ilarionom. Kako se navodi na sajtu MPC, Ruska pravoslavna crkva je izrazila spremnost da da svoj doprinos za obnavljanje i uspešno realizovanje dijaloga između MPC i SPC za rešavanje otvorenih pitanja između dve crkve. Volokolamski Ilarion je 19. i 20. decembra tokom posete Makedoniji razgovarao odvojeno sa Vraniškovskim, kao i sa najvišim predstavnicima MPC. On se, takođe, sastao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, kao i sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

Krivični sud u Skoplju osudio je u julu 2013. godine Vraniškovskog na tri godine zatvora zbog pronevere 250.000 evra za kupovinu zemljišta u Ohridu, u vreme dok je bio vladika kanonski nepriznate MPC. Arhiepiskop Jovan Vraniškovski nalazi se na čelu Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve od 2005. godine, od kada je četiri puta u Makedoniji osuđivan na zatvorsku kaznu za krivična dela "samovlašće", "raspirivanje nacionalne i verske mržnje" i "utaja".

SPC i MPC se decenijama spore oko statusa pravoslavne crkve u Makedoniji. MPC je 1959. dobila autonomiju od SPC, a 1967. je proglasila autokefalnost, nakon čega je nije kao samostalnu priznala nijedna pravoslavna crkva, dok je SPC smatra raskolničkom. Dijalog između SPC i MPC je nekoliko puta otpočinjao i bivao prekidan, ali nikada nije došlo do značajnijeg pomaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track