ARAPSKE ZEMLJE BESNE: Amerika blokira planove za borbu protiv Islamske države
Foto: Reuters

Ne daju oružje Kurdima

ARAPSKE ZEMLJE BESNE: Amerika blokira planove za borbu protiv Islamske države

Planeta -
Američki i britanski bliskoistočni saveznici razbesneli su se zbog odbijanja SAD da se direktno uputi teško naoružanje Kuridima koji se bore protiv Islamske države, navode britanski mediji

Neki od najbližih američkih saveznika su žestoko kritikovali Baraka Obamu i ostale zapadne lidere, uključujući i Dejvida Kamerona, tvrdeći da oni ne pokazuju vođstvo pred pretnjom ISIS-a.

Oni su naveli da nemaju drugog izbora nego da sami pošalju oružje i opremu Kurdima – dok traže nove načine borbe protiv ISIS bez odobrenja Amerike, navode britanski mediji.

Jedan visoki arapski zvaničnik je rekao da će oni "morati da pronađu nove načine suočavanja sa pretnjom" ukoliko zapadni lideri nisu spremni da urade bilo šta ozbiljno da bi se pobedo ISIS.

"Pod neposrednom pretnjom ISIS mi jednostavno ne možemo da priuštimo da čekamo Vašington da se probudi i shvati težinu pretnje sa kojom se suočavamo", rekao je ovaj zvaničnik.

Kurdske snage su se pokazale uspešne u borbi proti džihadista, ali je njihovo naoružanje ograničeno. Evropske zemlje su kupile oružja u vrednosti više miliona britanskih funti, ali, američki komandanti koji nadgledaju vojne operacije protiv ISIS blokiraju isporuku oružja.

To ne navelo neke arapske države da razmotre naoružavanje Kurda direktno, bez američke dozvole. Arapski saveznici su takođe kritikovali SAD zbog nedostatka jasnih planova bombardovanja položaja ISIS.

Jedan zalivski zvaničnik je rekao da postoji ozbiljan "nedostatak koordinacije u izboru ciljeva i ne postoji strateški pristup."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track