ATINA NAŠLA NOVOG SAVEZNIKA: Turska spremna da pruži pomoć
Foto: AP

Neočekivano

ATINA NAŠLA NOVOG SAVEZNIKA: Turska spremna da pruži pomoć

Planeta -
Turski zvaničnici su saopštili da je Turska spremna da pomogne Grčkoj da izađe iz finansijske krize, u trenutku kada je sve bliža bankrotstvu

"Spremni smo da pomognemo Grčkoj da preživi ekonomsku krizu putem ostvarivanja saradnje u sektoru turizma, energetike i trgovine. Želimo jaku Grčku, a Turska je otvorena za bilo koji predlog o saradnji", izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu u Ankari, prenosi agencija Frans pres.

Turska delegacija će, kako je rekao, što pre otputovati u Grčku kako bi razmotrili zajedničke korake radi rešavanja finansijske krize.

"Ako Grčka dostavi zvanični predlog za dobijanje finansijske pomoći od Turske, zvanična Ankara će ga razmotriti", izjavio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči.

I lider levičarske i prokurdske Narodne demokratske stranke (HDP) poslao je poruku solidarnosti grčkom narodu: "Mi smo zajedno sa grčkim narodom i sa grčkom vladom u njenoj borbi za pravdu, jednakost, demokratiju i protiv mera štednje".

Odnosi između Grčke i Turske su napredovali u poslednjih nekoliko godina, ali i dalja podela Kipra ugrožava bliže odnose dva suseda.

U slučaju da ne postigne sporazum sa kreditorima, Grčka će bankrotirati po osnovu neizmirivanja 1,6 milijardi evra duga prema Međunarodnom monetarnom fondu koji danas dospeva na naplatu, zbog čega joj preti opasnost da izađe iz zone evra, piše Frans pres.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis potvrdio je da Atina neće platiti danas dug MMF-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track