PRVI NA UDARU: U Austriji bez posla 82.200 stranaca!
Foto: Marina Lopicic

Kriza najviše utiče na migrante

PRVI NA UDARU: U Austriji bez posla 82.200 stranaca!

Austrija -
Posebno je porasla nezaposlenost lica zaposlenih duže od godinu dana, kojih sada ima 15.000

BEČ - Austrija je, po prvi put od 1995. izgubila prvu poziciju u EU zemlje sa najmanjom stopom nezaposlenosti. Prvi put od 1995. procentualno gledano Austrija je imala više osoba bez posla nego Nemačka. Broj nezaposlenih u Austriji neprestano raste i ide ka 400.000, a posebno upadljiv je rast nezaposlenosti stranaca. Naime, 82.200 stranaca u oktobru je bilo bez posla, što je porast od 22,2 odsto. Prema EU stopi nezaposlenost u Austriji iznosila je 5,1 odsto.

Ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer ocenio je da je glavni uzrok neprestanog rasta nezaposlenosti stagnacija privrede u Evropi, i zatražio je skoriju poresku reformu.

Takođe i generalni sekretar Udruženja industrijalaca Kristof Nojmajer (Christoph Neumayer) smatra da su potrebne reforme, da je hitno potrebno smanjiti troškove birokratije i taksi. On poručuje da je ugrožena konkurentnost Austrije.

Posebno snažno je porasla nezaposlenost duže zaposlenih lica (duže od godinu dana), koja je porasla za 11 odsto na 15.000. Prema rečima šefa Servisa za zapošljavanje AMS Johanesa Kopfa (Johannes Kopf), to je povezano sa smanjenjem ponuda za doškolovavanje. Jedina pozitivna brojka u oktobru je smanjenje nezaposlenosti mladih između 15 i 19 godina starosti, i to za 3 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja