KAKO DO POSLA U AUSTRIJI: Konobari najlakše nađu zaposlenje, pitanje je samo za koju platu!
Foto: Think

Berza rada

KAKO DO POSLA U AUSTRIJI: Konobari najlakše nađu zaposlenje, pitanje je samo za koju platu!

Austrija -
Loše plate i uslovi rada često prisiljavaju zaposlene da napuste jedno i traže drugo radno mesto, u istoj ili drugoj grani

BEČ - Nezaposlenost u Austriji konstantno raste poslednjih godina, ali istovremeno u nekim privrednim granama nije uopšte teško naći posao. Širom Austrije svake godine traže se hiljade stručnih ljudi u ugostiteljstvu, za održavanje objekata, za rad u trgovini i skladištima, vozači, različite vrste tehničara.

Iako se stalno naglašava da Austrija svoje blagostanje u budućnosti može očuvati samo uz jačanje obrazovanja, ogromna većina slobodnih radnih mesta je u relativno jednostavnim zanimanjima.

Stručna statistika pokazuje da je u prvoj polovini ove godine ukupno traženo 14.000 konobara, 10.400 kuvarica, 9.900 čistačica, 7.700 prodavačica, 7.500 radnika za sortiranje robe, 6.000 pomoćnih radnika, 5.100 elektroinstalatera, 5.000 prodavačica prehrambene robe i isto tako 5.000 vozača kamiona, zatim 4.900 pomoćnog osoblja u kuhinjama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Radna mesta u većini ovih zanimanja su slobodna iz nekoliko razloga. Prvo, nisu atraktivna za učenike, pa ni ponuda radne snage nije prevelika. Pored toga, loše plate i uslovi rada često prisiljavaju zaposlene da napuste jedno i traže drugo radno mesto, u istoj ili drugoj grani. Zato su česti oglasi za primanje na posao kuvarica, konobarica, prodavačica, čistačica, skladišnih i drugih radnika.

Danas je u Austriji ukupno redovno zaposleno, što sa punim što sa delimičnim radnim vremenom, 3.580.000 ljudi. To je više nego ikad ranije. Istovremeno, broj registrovanih nezaposlenih u državi je ovog septembra dostigao 322.212. To je za čak 10,3 odsto više nego u istom mesecu lani.

Stranci su više pogođeni nezaposlenošću. Među ljudima koji nemaju austrijsko državljanstvo, a nalaze se na austrijskom tržitu radne snage, broj nezaposlenih u poslednjih godinu dana je porastao za 15 odsto.

To je znatno više od rasta ukupne nezaposlenosti u državi (pomenuti plus od 10,3 odsto) i skoro dvostruko više nego što je skočio procenat nezaposlenih među austrijskim državljanima (plus 8,7 odsto).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track