AUSTRIJA: Neka migranti ostanu u drugim, bezbednim državama, Švedska je u pravu što ih proteruje
Foto: Reuters

Oštrije prema najezdi

AUSTRIJA: Neka migranti ostanu u drugim, bezbednim državama, Švedska je u pravu što ih proteruje

Austrija -
Dobro je da sada Švedska vrši pritisak u ovoj oblasti. To su važni, jaki signali, smatra ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner.

Mikl-Lajtnerova je bečkom dnevniku Kurir kazala da Austrije već sada oštrije deluje kad je reč o proterivanju, pa je prošle godine proterača više od 8.300 osoba, što je iznad godišnjeg proseka koji je sebi Švedska postavila.

Ona je naglasila da proterivanjima ne može da se naknadno ispravi politika otvorenih granica. Veći deo azilanata dolazi iz zemalja zahvaćenim ratom i to preko bezbednih država, objasnila je ministarka.

"Moramo sve da preduzmemo da ne bi toliki broj došao do nas, već izabrao i druge bezbedne zemlje", ukazala je ona. Mikl-Lajtnerova je izrazila uverenje da je Austrija pooštrenjima, kao što su ograničenje za prihvat izbeglica i azil na određeno vreme, preduzela mere u tom pravcu.

"Mnoge zemlje sada idu istim putem. Imamo domino efekat razuma", podvukla je ona.

Tokom prošle godine je, prema podacima Ministarstva, svakog 12 dana organizovano proterivanje autobusom ili avionom. Ukupno je 8.365 tražilaca azila moralo napustiti Austriju, od kojih je 5.087 to učinilo dobrovoljno, a 3.278 prisilno. Među proteranima je najviše bilo sa Kosova, iz Iraka, Srbije, Rusije i Avganistana.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track