INCKO: Hofer krši pravo BIH na suverenitet i nije dobro došao u Sarajevo!
Foto: Wikipedia

Reagovanje visokog predstavnika međunarodne zajednice

INCKO: Hofer krši pravo BIH na suverenitet i nije dobro došao u Sarajevo!

Austrija -

BEČ - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko upozorava na opasnost izbora kandidata Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Norberta Hofera za predsednika Austrije i kritikuje slobodarce zbog podrške "srpskih nacionalista", piše bečki Standard

Incko je u izjavi bečkom dnevniku rekao da FPÖ jednostrano podržava srpske nacionaliste u Republici Srpskoj (RS). Prema njegovim rečima dobacivanja spolja mogu voditi ka uništavanju države BiH. Incko je upozorio da jednostrana podrška samo jednog naorda vodi ka razaranju teško izgrađene ravnoteže i mogla bi voditi ka daljim tenzijama, a tako i novim migracionim talasima u pravcu Austrije.

Hofer kao predsednik Austrije bio bi sa takvom politikom i dalje dobrodošao u Banjaluci, ali ne i u glavnom gradu Sarajevu, rekao je Incko. On je ukazao da je Austrija na Balkanu rado viđeni partner i najveći investitor i da je zbog toga bitna izbalansirana spoljna politika.

Norbert Hofer je član bratstva Marko-Germania koje po informacijama Arhive austrijskog otpora  smatraju da je Austrija deo Nemačke... Hajn Kristijan Štrahe i Norbert Hofer (foto derstandard)
Norbert Hofer je član bratstva Marko-Germania koje po informacijama Arhive austrijskog otpora smatraju da je Austrija deo Nemačke... Hajn Kristijan Štrahe i Norbert Hofer (foto derstandard)

"Jednostrani manevri štete našem ugledu", rekao je Incko. Bečki list tvrdi da je zamenik gradonačelnika Beča iz redova FPÖ Johan Gudenus proteklog vikenda boravio u RS i na protestima podržao Milorada Dodika, koji je, kako je navedeno, pozvao na otcepljenje RS. Standard podvlači da tesne veze FPÖ sa Dodikom i njegovom nacionalističkom i proruskom strankom postoje već duže i da je pozadina toga samo dobijanje glasova Austrijanaca srpskog porekla.

Bečki dnevnik je preneo i reči Hofera u vezi BiH, da "nešto što ne može zajedno, ne može srasti". Incko je ujedno prebacio Hoferu kršenje prava na suverenitet,dodajući da svojim stavom minira poziciju visokog predstavnika međunarodne zajednice. On je dodao da je još gora činjenica da je Hofer u razgovoru sa Dodikom podržao težnju RS za samoopredeljenjem.

"To bi vodilo ka uništenju države BiH, što je potpuno neodgovorno i neprihvatljivo", rekao je Incko. Austrijanci u nedelju izlaze na drugi krug izbora gde biraju budućeg predsednika između kandidata FPÖ Norberta Hofera, koji je bio ubedljivi pobednik u prvom krugu, i kandidata Zelenih Aleksandera van der Belena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track