(VIDEO) SVE SE DIMILO OD SUZAVCA: Levičari razbili protest desničara, a policija i jedne i druge
Foto: AP

Ulični rat u Beču

(VIDEO) SVE SE DIMILO OD SUZAVCA: Levičari razbili protest desničara, a policija i jedne i druge

Austrija -

Policija u Beču danas pravda upotrebu suzavca tvrdeći da se radilo o odbrani od nasilja tokom sukoba demonstranata levice i desnice.

Policija je imala pune ruke posla u subotu posle podne zbog demonstracija desničarske organizacije "Identitaren", pošto su levičari organizovali okupljanje sa ciljem da spreče "desni" protest.

Desničari su bili prinuđeni da pre vremena prekinu svoje demonstracije zbog blokade od strane levičarskih aktivista.

Foto: AP
Foto: AP

Bilo je planirano da desničari "prošetaju" od 15. bečkog okruga do Šenbruna, ali su bili prisiljeni da održe govore na "Vestbanhofu", jer dalje nisu mogli da nastave put, zbog levičara koji su im se isprečili i pored ogromnog prisustva policije. Levičari su svoju nameru realizovali koristeći nasilje. Tako je desničarska povorka bila zausta flašama i kamenjem.

Takođe su napadnuti i policajci prilikom pokušaja da udalje levičare sa pravca kretanja "Identitaren".

Zbog napada je uhapšeno sedam levičara.Inače, povređeno je 13 osoba, saopštila je policija, uključujući i četiri čuvara reda.

Na poziv "Identitare" odazvalo se, prema policiji oko 1.000 osoba, a isto toliko levičara im je bilo na putu. Takođe I policija obezbeđivala je oba skupa sa 1.000 ljudi.

Foto: AP
Foto: AP

Policija je u više navrata koristila suzavac kako bi se branila od napada, preneo je portparol policije Tomas Kajblinger.

Tokom noći došlo je do manjeg okupljanja desničara nakon što se pojavila lažna informacija da je jedan od učesnika desničarske demonstracije, zbog zadobijenih povreda u komi. To okupljanje proteklo je bez incidenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track