ŠTRAHE: Strancima ne treba davati socijalnu pomoć!
Foto: Printscreen Kurier.at

Lider slobodaraca priznaje samo siromašne Austrijance

ŠTRAHE: Strancima ne treba davati socijalnu pomoć!

Austrija -

Predsednik Slobodarske partije Austrije (FPÖ) Hainc Kristijan Štrahe (Heinz Christian Strache) zahteva
da socijalnu pomoć ubuduće dobijaju isključivo Austrijanci

Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) međutim odbija ovakve promene ocenjujući ih kao suprotne socijalnom sistemu.

Debati o socijalnoj pomoći u Beču priključio se i H.C. Štrahe ocenjujući da austrijski socijalni sistem nemože da savlada doseljavanje 10.000 nekvalifikovanih radnika u Beč. On zahteva hitnu reformu sistema socijalne pomoći i navodi da je „svako produžavanje dodele socijalne pomoći osobama koje nisu austrijski državljani potpuna ludost u ionako prezaduženom Beču“.

Međutim Sonja Veseli (Wehsely), članica gradskog veća iz SPÖ, smatra da je umesto bilo kakvih promena neophodna bolja raspodela azilanata po pokrajnama. Takvu ideju je kako navodi list „Krone“ teško sprovesti zbog nedostatka podataka o adresi prebivališta izbeglica. Osim toga i same izbeglice teže da se nastane u prestonici, gde im se nalazi rodbina i prijatelji.

Aktuelna statistika za Beč pokazuje da je broj primaoca zagarantovane finansijske pomoći sa stranimdržavljanstvima porastao na 42,87 posto, odnosno 76.389 lica. Troškovi za poreskog obveznika suogromni, što potvrđjuje i sledeći primer obračuna: Ukoliko svako od njih mesečno primi 600 evra, togodišnje čini 550 miliona evra, mesecno 45,83 miliona a dnevno 1,5 miliona evra troškova koje snosiaustrijski poreski obveznik.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track