AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE PORUČIO MIGRANTIMA: Ko lažira podatke za dobijanje azila ide u zatvor!
Foto: Reuters

pooštren zakon

AUSTRIJSKI MINISTAR POLICIJE PORUČIO MIGRANTIMA: Ko lažira podatke za dobijanje azila ide u zatvor!

Austrija -

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka predao je na razmatranje novi nacrt zakona o strancima, koji predviđa stroge kazne za tražioce azila koji lažiraju svoj identitet.

Stroge sankcije prete i onima koji ne napuste zemlju ako za to dobiju nalog, ili se vrate u Austriju.Nacrt zakona je trenutno na razmatranju u Ministarstvu odbrane, i potom će biti upućen na vladu, a predviđeno je da stupi na snagu na proleće.

Sobotka se u zakonu posebno bavi izbeglicama koji daju pogrešne, lažne podatke, kako bi imali veće šanse za dobijanje azila. Ko policiji ubuduće bude dao lažne podatke o državljanstvu biće kažnje sa kaznom u visini od 1.000 do 5.000 evra.

Ako kažnjeni ne može da plati kaznu moraće da je "odleži" u zatvoru, i to do tri nedelje. U slučaju ponovljenog prestupa preti mu krivični postupak. Ovim merama ministar želi da uputi signal da laganje pred vlastima nije "blagi" prekršaj.

Dalje pooštravanje zakona tiče se ilegalnog ulaska u zemlju za ona lica koja su dobila negativan odgovor na zahtev za azil, a nisu napustila zemlju. Te osobe biće suočene sa kaznom od 5.000 do 15.000 evra, odnosno šest nedelja zatvora.

Takođe je predviđeno da se ubrzaju postupci za ukidanje statusa azilanta za izbeglice koje su prekršile zakon.Prema nacrtu zakona ovaj postupak biće pokrenut u slučaju teškog krivičnog dela. Cilj je da se, nakon pravosnažnosti presude, omogući proterivanje iz zemlje u roku od mesec dana.

Lj. B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track