KONAČNO POMAK: Prvi put nakon pet godina pad nezaposlenosti u Austriji!
Foto: Printscreen Heute.at

biće bolje

KONAČNO POMAK: Prvi put nakon pet godina pad nezaposlenosti u Austriji!

Austrija -

BEČ - Po prvi put posle pet godina nezaposlenost u Austriji je, u novembru, blago opala i to za 0,2 odsto, saopštilo je danas Ministarsvo za socijalna pitanja.

Krajem novembra je 429.139 osoba bilo bez posla ili na doškolovavanju u organizaciji Servisa za zapošljavanje (AMS). Stopa nezaposlenosti, prema austrijsko definiciji iznosila je 9 odsto, što je za 0,2 odsto manje nego istog meseca prošle goine.

Stopa nezaposlenosti po međunarodnoj definiciji, koju primenjuje EUROSTAT, u novembru je iznosila 5,9 odsto, što je za 0,2 odsto manje i time se nalazi na devetom mestu 28 članica EU.

U poređenju sa novembrom prošle godine za 968 osoba je manje na evidenciji AMS, i istovremeno se nastavlja rast nesamostalno aktivno zaposlenih, to jest za 1,6 odsto i broj iznosi 3,5 miliona. Kod mladih između 15 i 24 godine je broj nezaposlenih smanjen za 8,9 odsto, na 42.211, a istovremeno je značajno porastao, za 5,9 odsto kod osoba starijih od 50 godina (103.012).

Takođe, kod austrijskih državljana je broj nezaposlenih opao za 2,3 odsto, dok je kod stranaca porastao za 2,3 odsto na 105.282 osobe. Broj dugoročno nezaposlenih lica, koji su AMS-u prijavljeni više od 12 meseci, porastao je za 20,8 odsto na 57.777. Austrijsko tržište rada je dinamično, navodi Ministarstvo, ukazujući da je od početka godine 554.400 osoba pronašlo posao. Najveći oporavak, po privrednim granama, zabeležen je u građevinarstvu, gde je broj nezaposlenih smanjen za 10,4 odsto.

"Već proteklih meseci je rast nezaposlenosti vidljivo bio manji. Očekujem da će narednih meseci doći do fluktuacija sa minimalnim rastom i malim padom. Za pravi preokret neophodni su dalji napori i impulsi“, poručio je ministar za socijalna pitanja Alojz Šteger.

S tim u vezi on ukazuje na nedavno donete mere Vlade, koje stupaju na snagu iduće godine, a kojima je pokazano da je borba protiv nezaposlenosti najviši prioritet vlasti. Planirane mere, prema Štegeru, treba da donesu dodatnih 30.000 radnih mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track