AUSTRIJSKI ZATVORI KRCATI DŽIHADISTIMA: Opasni Tutinac Mirsad Omerović prebačen na tajnu lokaciju!
Foto: Kurir.rs

uspešna antiteroristička akcija

AUSTRIJSKI ZATVORI KRCATI DŽIHADISTIMA: Opasni Tutinac Mirsad Omerović prebačen na tajnu lokaciju!

Austrija -

GRAC - Austrijska policija sprovela je krajem januara antiterorističku akciju sa ciljem razbijanja grupe osoba pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, osumnjičene da su pokušale da uspostave radikalno islamističku organizaciju.

Radi seočigledno o mreži oko Tutinca Mirsada Omerovića, koji je propovedao u Austriji pod imenom Ebu Tejma, koji je prošlog leta osuđen na 20 godina zatvora zbog terorističkog udruživanja i podsticanja na ubistvo.

Omerović je bio idol i Austrijancu albanskog porekla, koji je takođe uhapšen sredinom januara pod sumnjom da je planirao bombaški napad u Beču, navodi se u saopštenju austrijskog tužilaštva. Posle racije u Beču i Gracu Mirsada Omerovića su prebacili iz zatvora u Gracu u drugi zatvor.

Naime, posle velike antiterorističke racije u zatvoru u Gracu je smešteno još 14 osumnjičenih terorista među njima i dvojica vođa salafista, što je donelo nove probleme i izazov upravi zatvora.

Naime zbog velikog broja islamista među kojima ima i džihadista veoma ih je teško izolovati jedneod drugih kako bi se sprečila komunikacija i mogući uticaj i radikalizacija među njima.

„Zbog ograničenog kapaciteta zatvora u Gracu pojedini zatvorenici koji su već neko vreme na izdržavanju kazne premešteni su u druge zatvorske jedinice“, rekao je portparol direktora zatvora Jozef Šmol.

Među premeštenima je i Omerović kako bi se sprečilo njegovo propovedanje radikalnog islamizma i uticaj na druge zatvorenike. "Lokacija i zatvor u koji je prebačen ostaće tajna" rekao je Šmol.

K. A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track