UŽURBANE PRIPREME: Austrija se sprema za predsedavanje EU
Foto: Profimedia

Počeli na vreme

UŽURBANE PRIPREME: Austrija se sprema za predsedavanje EU

Austrija -

BEČ - Pripreme za predsedavanje EU u drugoj polovini iduće godine već su u punom jeku u Austriji, a šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc naložio je ekspertima da izrade katalog predloga za reformu EU, o kojem će se potom izjasniti vlada.

Austrijski ministri će u drugoj polovini 2018. predsedavati savetima EU, na kojimA se trenutno razgovara o brojnim krizama koje dugo traju.

Uz to, na jesen se očekuje vruća faza pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU.

Sebastijan Kurc ima velike ambicije i očekivanja od predsedavanja Austrije EU (Foto: AP)
Sebastijan Kurc ima velike ambicije i očekivanja od predsedavanja Austrije EU (Foto: AP)

Kurcove ambicije prevazilaze čisto pragmatično predsedavanje EU. Katalog predoga vladi, inače, biće izrađen pod motom "EU ne treba da ostane ista, samo sa jednim velikim članovom manje, već da se iskoristi šansu za promenu kursa". Eksperti se bave analizom problema i predlozima za razna otvorena pitanja u EU, od izbegličke i dužničke krize, pa do krize poverenja u institucije.

Kurc namerava taj katalog mera da preda austrijskoj vladi najkasnije do početka aprila. Zatim planira da obiđe glavne gradove članica EU, kako bi svojim kolegama predstavio svoje predloge. Još pre početka predsedavanja EU, u julu 2018., Kurc želi da u Beču organizuje Samit unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja