ZAHTEV IZ AUSTRIJE Štrahe: Armiji EU dati atomsko oružje!
Foto: Reuters, Profimedia

Traži jaču NATO vojsku

ZAHTEV IZ AUSTRIJE Štrahe: Armiji EU dati atomsko oružje!

Austrija -

BEČ - Hajnc-Kristijan Štrahe, lider Slobodarske partije Austrije (FPO), zalaže se za uspostavljanje armije EU, koja bi raspolagala i nuklearnim naoružanjem, i želi da Evropa bude nezavisna od NATO, u kojem dominiraju SAD.

Sumnje američkog predsednika Donalda Trampa u spremnost finansiranja od NATO partnera, prema njegovim rečima, trebalo bi iskoristiti kao šansu da se sredstva ulože u vojsku EU.

Štrahe: Bilo bi dobro za Evropu da kaže - zašto bismo orali da budemo deo NATO? (Foto: AP)
Štrahe: Bilo bi dobro za Evropu da kaže - zašto bismo orali da budemo deo NATO? (Foto: AP)

- Verujem da bi bilo dobro za Evropu da kaže zašto bismo morali da budemo deo NATO. Napravimo evropsku odbrambenu vojsku, pogledajmo kako možemo da obezbedimo našu odbranu. Ta vojska bi trebalo da ima nuklearno oružje - rekao je Štrahe i dodao:

- Istupanje iz NATO i zamena odbrambenog saveza vojskom EU bio bi ispravan put. Alternativa je da pod američkom geostrateškom komandom, koja ima koje god interese, uplaćivati u nešto i finansirati američku vojnu industriju.

Štrahe je upozorio i da se EU kritikama na račun Rusije i novog predsednika SAD sve više sama dovodi u "ofsajd poziciju".

- EU počinje da se izoluje. Doživljamo to da se pozicionira protiv Putina. Istovremeno, stavlja se na stranu suprotnu predsedniku Trampu i deluje posle bregzita i Velike Britanije - rekao je Štrahe, dodajući da želi da se konfliktna situacija s Moskvom reši diplomatskim sredstvima i da je potrebno rešiti pitanje sankcija.Prema njegovim rečima, u interesu je snažne kontinentalne Evrope razmišljanje o zoni slobodne trgovine s Rusijom.

Jasna poruka iz BečaNEUTRALNOST I ODBRANAŠtrahe kaže i da bi preko posebne vojske EU mogla da privuče one države koje nikada ne žele da budu deo NATO, a koje su spremne da učestvuju u evropskom odbrambenom projektu.- Jasno kažem odbrambeni, a ne projekat za napad. Neutralnost ne bi trebalo nikad ukinuti.

Preko 500 bombiNUKLEARKE U EVROPITrenutno samo dve zemlje u EU imaju nuklearno oružje. To su Francuska i Velika Britanija, koja će napustiti Uniju. Francuska poseduje 350 nuklearnih bombi, a Velika Britanija 200.

E.K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track