SOBOTKA: Strani političari neće više moći da mitinguju po Austriji!
Foto: Reuters

Stiže novi amandman

SOBOTKA: Strani političari neće više moći da mitinguju po Austriji!

Austrija -

BEČ - Austrija radi na nacrtu pravnog amandmana kojim će stranim političarima biti onemogućeno vođenje kampanje u toj zemlji, rekao je danas austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

Nemačka novinska agencija DPA navodi da je pravna promena planirana jer zvaničnici Austrije, Nemačke i Holandije pokušavaju da onemoguće turske lidere da se obrate sunarodnicima u sklopu kampanje za kontroverzni referendum za izmenu Ustava.

Sobotka je naglasio da bi mitinzi trebalo da budu zabranjeni ukoliko predstavljaju opasnost po javni red i mir i ukoliko nisu u skladu sa evropskim standardima poštovanja ljudskih prava. Pozitivan ishod na referendumu 16. aprila u Turskoj daće veća ovlaštenja turskom predsedniku i značajno će umanjiti kontrolu parlamenta.

Tokom predizbornog mitinta za predsedničke izbore 2014. godine tadašnjeg premijera Redžepa Tajipa Erdogana u Beču su izbili sukobi između njegovih pristalica i članova kurdske manjine. Prema nacrtu amandmana, austrijska Vlada može da zabrani stranim političarima da prisustvuju predizbornim mitinzima u Austriji radi zaštite Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track