(FOTO) AUSTRIJA ULAŽE U VOJSKU: Stigle nove puške i oprema, a vojnici više neće nositi tuđu obuću!
Foto: Printscreen Krone.at

Država odrešila kesu

(FOTO) AUSTRIJA ULAŽE U VOJSKU: Stigle nove puške i oprema, a vojnici više neće nositi tuđu obuću!

Austrija -

BEČ - Austrijska vojska dobija novu opremu, koju je u Beču predstavio ministar odbrane Hans Peter Doskocil, a u okviru koje je i nova puška.

"Austrijska vojska se ponovo sadržajno pozicionira i sprovodi restrukturisanje, a vojnici dobijaju novu zaštitnu opremu i naoružanje", naglasio je Doskocil.

foto printscreen krone.at
foto printscreen krone.at

Ministar je dodao da je nova puška razvijena zajedno sa fabrikom naoružanja Štajer i da će, na osnovu već sklopljenih ugovora, biti proizvedena uz 50 odsto domaćih proizvoda. Do 2020. godine Austrija namerava da investira u modernizaciju vojske ukupno 1,2 milijardi evra, a 500 miliona evra predviđeno je za infrastrukturu.

"Samo u obnovu zaštitne opreme vojnika investirano je oko 90 miliona evra, 50 miliona u odeću, 20 miliona u šlemove i 10 miliona u adaptaciju i obnovu sistema naoružanja!, objasnio je šef odeljenja za nabavke Norbert Gerhart.

foto printscreen krone.at
foto printscreen krone.at

Takođe je navedeno da će posuđe koje koristi vojska, a koje je do sada bilo od alumunijuma biti zamenjeno. Najveća novina je u vezi sa obućom. Dok su vojnici do sada dobijali obuću koju su prethodno nosili raniji regruti i vojnici, ubuduće će dobijati ličnu obuću koja će biti u njihovom vlasništvu.

Samo u ovoj godini će vojska nabaviti 42.000 pari vojnih čizama, u vrednosti od 51 evra po paru. Gerhart je istakao da je Ministarstvo u donošenju odluke o nabavci nove opreme uzimala u obzir želje vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja