HOJPL SE POVLAČI: Gradonačelnik Beča odlazi sa svih funkcija!
Foto: Printscreen Krone.at

Izložen pritisku

HOJPL SE POVLAČI: Gradonačelnik Beča odlazi sa svih funkcija!

Austrija -

Gradonačelnik Beča Mihael Hojpl, koji je u poslednje vreme izložen velikom pritisku i iz redova sopstvene Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), najavio je povlačenje sa svih funkcija.

On je, pred 50 visokih funkcionera SPO, nakon interne debate o predaji svoje funkcije, rekao da će "veoma brzo" posle parlamentarnih izbora napustiti dužnost gradonačelnika i šefa SPO u Beču.

Hojpl je najavio i da neće uticati na to ko će preuzeti njegovu dužnost.

Prema dogovoru Hojpl, koji se dve decenije nalazi na čelu Beča, će krajem aprila ponovo da se kandiduje za šefa SPO u Beču, kako bi podržao kancelara Kristijana Kerna u predizbornoj kampanji na parlamentarnim izborima, koji bi trebalo da se održe na jesen iduće godine, ali bi mogli biti zakazani ranije zbog neslaganja u koalicionoj vladi.

Dogovor predviđa i da Hojpl, nakon parlamentarnih izbora, ne učestvuje u pregovorima o koalicionoj vladi na saveznom nivou, već da treba da počne da priprema povlačenje.

Pošto je najavio da neće uticati na odluku ko će ga naslediti favorit i trci za budućeg gradonačelnika Beča je aktuelni ministar građevinarstva u vladi pokrajine Beč Mihael Ludvig.

Naime, on ima podršku ne samo većih bečkih okruga, već i delova sindikata.

Trenutno se ne nazire niko drugi koji bi mogao da mu se suprostavi, iako je do skoro smenjena minsitarka zdravlja Beča Sonja Veseli pokušavala da svim sredstvima spreči uspon Ludviga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track