KURC PODVUKAO CRTU: Budimo iskreni, Turska je završila sa EU
Foto: Reuters

Posle referenduma

KURC PODVUKAO CRTU: Budimo iskreni, Turska je završila sa EU

Austrija -

Ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS Sebastijan Kurc ocenio je, povodom ishoda referenduma u Turskoj, da se ta zemlja jasno odlučila protiv EU.

"Iako je glasano tesno u korist izmene Ustava, to znači da se Turska sve više udaljava od pravne države i demokratije. Ishod glasanja je jasan signal protiv EU", poručio je on u izjavi agenciji APA i dodao da sada očekuje jasnu reakciju Brisela, dodajući da je konačno potrebna iskrenost u odnosu između EU i Turske. Vreme taktiziranja je, prema njegovim rečima, prošlo.

Kurc se nada da će posle referenduma doći do promene svesti kod onih u EU koji su i dalje za pristupanje Turske Uniji i ponavlja svoj zahtev za obustavu pristupnih pregovora sa Ankarom.

"Turska ne može da postane članica EU“, poručio je Kurc dodajući da fikcija mogućeg članstva mora biti prekinuta. Umesto toga, kako ističe, neophodno je sa Turskom dogovoriti sporazum o susedstvu.

"U svakom slučaju, potrebno je imati jasna pravila za one oblasti u kojima je Turska, na osnovu svog geografskog položaja, sused sa kojem je potrebna saradnja“, objasnio je on. Onima koji su glasali protiv promene Ustava, Kurc je poručio da će im biti pružena podrška i solidarnost. Prema njegovim rečima upravo sada je važan kontakt sa njima, jer će ishod referenduma svakako otežati rad nevladinog sektora i političkih neistomišljenika u Turskoj.

"Erdoganov raskid sa evropskim osnovnim vrednostima demokratije i pravne države nije podržala polovina Turske", kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track