ZABRINJAVAJUĆE Štajnhauser: Rasistričke i desničarske aktivnosti u Austriji u stalnom porastu!
Foto: Printscreen Futurezone.at

Rekordne brojke

ZABRINJAVAJUĆE Štajnhauser: Rasistričke i desničarske aktivnosti u Austriji u stalnom porastu!

Austrija -

BEČ - Prošle godine porastao je broj rasističkih i desničarskih aktivnosti za čak 13,5 posto u odnosu na 2015. godinu, prema podacima Alberta Štajnhausera poslanika Zelene partije

Štajnhauser je upozorio da je ovo izrazito visok porast prestupa desničara. Broj desničarskih delikata 2015. godine dostigao je cifru od 1.156, dok je 2016. bilo čak 1.313 rasističkih incidenata, što je u poređenju sa 2014. kada je taj broj iznosio 750, skoro pa dvostruko više.

Kada se pogledaju statistike po Austrijskim republikama , u apsolutnim vrednostima na samom vrhu po broju desničarskih aktivnosti je Gornja Austrija, Donja Austrija i Beč, uz napomenu da u u njima i živi najveći broj stanovništva. Kada je reč o ekstremno levičarskim incidentima za sada nema podataka vezanih za 2016. godinu ali je taj broj daleko ispo desničarskih aktivnosti. Karakterističan je i osetan pad u broju prestupa u 2015. (186) u odnosu na 2014. godinu kada ih je bilo 371.

Štajnhauser je upozorio da se radi o jednoj spiralnoj radikalizaciji. Posebno je postao agresivan govor i odnos prema izbeglicama, a u porastu su i incidenti vezani za govora mržnje (porasli sa 282 na 380).Sve je nagresivnija i polemika na društvenim mrežama. Generalni direktor javne bezbednosti Konrad Kogler je naveo da je primetan porast desničarskih aktivnosti putem društvenih mreža, čija je glavna tema izbeglička kriza.

Šef bezbednosti je odbacio optužbe da vlasti rade premalo na suzbijanju ekstremizma. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova i zavoda za zaštitu ustava, navode da je svest po pitanju kako verskog ekstremizma tako i levičarskih i desničarskih aktivnosti na izrazito visokom nivou, rekao je Kogler.Štajnhauzer takođe je dodao0 da je evidentan porast svesti kod policije i sudstva po pitanju ektremističkih aktivnosti, navodeći posebno važnim činjenicu da je ministar pravde Volfgang Brandšteter, insistirao na podizanju odgovornosti tužilaca.

„ Ovo je veoma bitno, da se vidi da pitanje desničarskog delovanja nije trivijalna stvar, te da se dosledno reguliše od strane policije i pravosuđa“, rekao je Štajnhauser.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track