AUSTRIJA KORAK BLIŽE PREVREMENIM IZBORIMA: Miterlener podnosi ostavku na sve funkcije od 15. maja!
Foto: Printscreen Facebook

Dosta mu svega

AUSTRIJA KORAK BLIŽE PREVREMENIM IZBORIMA: Miterlener podnosi ostavku na sve funkcije od 15. maja!

Austrija -

BEČ - Austrijski vicekancelar i lider Narodne partije Austrije (ÖVP) Rajnhold Miterlener najavio je danas povlačenje sa svih političkih funkcija.

Predsedništvo partije trebalo bi da bude za vikend, a kao vicekancelar i minista privrede on će, kako je najavio, ostati do 15.maja.

Miterlener je na konferenciji za štampu rekao da nije ničiji "čuvar mesta" i da se povlači posle razvoja događaja poslednjih meseci, pre svega prethodnih dana.

"Nisam čuvar mesta koji bi čekao na poziv da se skloni nekome u trenutku kada uslovi za preuzimanje budu utvrđeni", kritikovao je sopstvenu partiju.

Već dugo se, naime, spekuliše, pre svega unutar ÖVP, da bi stranku trebalo da preuzme Sebastijan Kurc, koji je, prema pisanju medija, postavio i uslove za pristanak.

""Dosta je. Nemoguće je na jednoj strani raditi u vladi, a istovremeno glumiti opoziciju", primetio je Miterlener dodajući da i ponašanje SPÖ nije bilo na mestu.

Osvrnuo se i na izveštavanje austrijske državne televizije (ORF) ocenom da je poslednja kap koja je odlučila bio izveštaj u dnevniku u kojem je rečeno da "na njega već čekaju grobari".

Pomenuo je dobru saradnju s kancelarom Ristijanom Kernom, koji je na pres konferenciji sazvanoj posle vesti iz ÖVP, rekao da ne namerava da okonča koaliciju sa tom partijom.

Kern je naveo da sada sa ÖVP mora najpre da reši pitanje da li želi da ostane u vladi i ponudio je ,toj partiji, ali i Kurcu "reformsko partnerstvo u korist Austrije".

Izrazio je žaljenje što se Miterlener povlači, ali je rekao da tu odluku mora prihvatiti. Odlazak Miterlenera bio je iznuđen pošto je u vladinom timu ostao usamljen, okružen ministrima koji su odani Kurcu.

Proteklih dana su pre svega ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka i finansija Hansjerg Sseling kritikovali Kerna i SPÖ, pokazujući neposlušnost svom šefu.

Mediji pišu da je Austrija odlaskom Miterlenera korak bliža prevremenim izborima, pošto se tabor oko Kurca u ÖVP zalaže za raskidanje koalicije i izlazak na glasačka mesta. Naime, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi ÖVP sa Kurcom na čelu mogla biti prva snaga u zemlji, a sa Miterlenerom je bila tek na trećoj poziciji iza Slobodarske partije (FPÖ) i SPÖ.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako će Srbija stati na rep Vilijamu Vokeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track