KERN: Ne želimo prevremene izbore u Austriji!
Foto: :tanjug/zoran Mirković

Kontra Sebastijana Kurca

KERN: Ne želimo prevremene izbore u Austriji!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Kristijan Kern izjavio je, da se protivi prevremenim parlamentarnim izborima na koje je pozvao ministar spoljnih poslova te zemlje Sebastijan Kurc.

Očekuje se da će Kurc preuzeti vođstvo Narodne partije (ÖVP), ali bi načinio takav potez samo ukoliko mu bude dato više moći od trenutnog vođe te stranke, koji odstupa sa te funkcije, navodi Rojters.

"Ne želimo prevremene izbore. Pokušavaćemo da nađemo smislena rešenja, uključujući i ona sa promenljivom većinom ukoliko je to potrebno", rekao je Kern u intervjuu, dodavši da ukoliko Kurc ne želi da nastavi, trebalo bi odmah da podnese ostavku.

Kurc se ranije danas izjasnio za raskidanje koalicije sa Socijaldemokratskom strankom (SPÖ) i raspisivanje prevremenih izbora u Austriji. On važi za glavnog kandidata za preuzimanje mesta lidera ÖVP nakon što je odluku od podnošenju ostavke na to mesto doneo Rajnhold Miterlener i na konferenciju na štampu je jasno kazao da ne smatra da ova vlada može raditi u korist građana.

"Ja nisam šef ÖVP i zato ne mogu da govorim u ime stranke, već u moje lično ime. Znate da sam uvek bio za jasne stavove i da radim ono što smatram ispravnim, nezavisno da li je to popularno ili ne", naglasio je Kurc.

On je kazao da je pokušavao da deluje u oblasti integracije stranaca, zatvaranju balkanske rute, kao i da je poznat njegov stav u vezi Turske, i da će nastaviti da bude veran svom dosadašnjem stilu.

Ukazao je da je poznato da postoji ponuda izrečena njemu da se nastavi vlada, da se, kako ističe, samo zamene neke "glave" i nastavi kao da se ništa nije dogodilo.

"Međutim, verujem da bi za samo par dana, ili najkasnije nedela bili ponovo tamo gde smo sada, a to je postizanje miimalnih kompromisa koji zemlju ne bi promenili i bili bi suočeni sa stalnom predizbornom kampanjom", objasnio je Kurc.

On je izrazio uverenje da svako ko se bavi politikom u Austriji želi da menja zemlju i da je uveren da treba prepustiti građanima da odluče u kom će se pravcu razvijati zemlja.

"Verujem da su prevremeni izbori pravi put za promene u Austriji, i da treba prekinuti nastavak neprestane predizborne kampanje koja se vodi", podvukao je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track