GUDENUS: Treba gledati u budućnost, EU da ukine sankcije Rusiji
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POZIV NA ZAJEDNIŠTVO

GUDENUS: Treba gledati u budućnost, EU da ukine sankcije Rusiji

Austrija -

Evropska unija treba da ukine sankcije Rusiji, istakao je danas u Sankt Peterburgu zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus.

On je, u izjavi Tanjugu, na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), naglasio da je veoma važna saradnja EU sa Rusijom.

"Saradnja sa Rusijom mora bitri intenzivirana. EU i Rusija su uvek bili veliki trgovinski partneri, i nažalost je sankcijama došlo do negativne promene u tom odnosu", rekao je Gudenus.

On je podvukao da sankcije protiv Rusije moraju biti ukinute i istakao da je Rusija pouzdan partner. Prema njegovim rečima Rusija je uvek bila pouzdan trgovinski partner, a Austrija ima takvo iskustvo ne samo u isporuci gasa.

"Ukoliko EU i Rusija budu sarađivale to će biti velika snaga", rekao je on.

Gudenus je ocenio da je signal u pravom smeru to što je austrijski kancelar Kristijan Kern učesnik SPIEF-a.

"Učešće Kerna je dobar znak, ali samo prisustvo nije dovoljno. Neophodno je preduzeti političke mere i založiti se za ukidanje sankcija", zatražio je Gudenus. Podsetio je da je Slobodarska partija Austrije (FPO) čiji je potpredsednik, jedina koja ozbljno nastupa protiv sankcija Rusiji.

Kada je reč o Srbiji Gudenus je ocenio da bi ona mogla biti zemlja most između EU i Rusije.

"Srbija ima veoma važnu ulogu mosta saradnje između EU i Rusije, jer je Srbija bratska zemlja Rusije", naglasio je on.

Gudenus je, podsetivši da se zalaže za približavanje Srbije EU, istakao da treba razmišljati evropski, a to ne znači samo u okvirima EU, već šire.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja