AUSTRIJA UPOZORAVA MIGRANTE: Ko poseti bivšu otadžbinu, gubi pravo na azil
Foto: Reuters 30.6.2013

jasno

AUSTRIJA UPOZORAVA MIGRANTE: Ko poseti bivšu otadžbinu, gubi pravo na azil

Austrija -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, povodom informacija o sve češćim posetama bivšoj otadžbini od strane azilanata, upozorava da poseta domovini vodi automatski ka gubitku statusa azila.

"Ne postoje izuzeci. Ako neki tražilac azila, koji je navodno politički progonjen, otputuje u domovinu, on gubi status azila", podvlači Ministarstvo.

U Austriji i Nemačkoj proteklih dana su se pojavili podaci da izbeglice sve češće putuju u posetu ranijoj domovini, neki da posete porodice, a neki da vide šta je ostalo od njihove imovine.

Mediji ukazuju da "posete domovini" kod Čečena koji su pobegli u Austriju postaje trend, dok kod Sirija gotovo nema takvih slučajeva. Kontrole, kako ističe Ministarstvo, s tim u vezi su pojačane.

"Nemoguće je otići na odmor u zemlju u kojoj je neko, po sopstvenim podacima, progonjen", ističe portparol ministra unutrašnjih poslova Volfganga Sobotke. On potvrđuje da je postalo "uobičajeno" da Čečeni, koji su zatražili azil u Austriji putuju na odmor u domovinu.

To čine na način da zatraže novi pasoš u konzulatu navodeći da su izgubili stari, kako bi mogli da izađu i vrate se u Austriju. "Već smo uveli strožije kontrole, tako da to više nije tako jednostavno", navode iz Ministarstva dodajuću da, ako se utvrdi da je tražilac azila boravio u svojoj domovini, to ima negativan uticaj na njegovu molbu.

Vlasti, kako podvlači, ne prihvataju nikakve izgovore kao što su razlozi za odlazak u domovinu zbog provere nekretnina ili utvrđivanja da li je rodbina još živa. Jedan Čečen povratnik sa "odmora" u domovini može biti proteran, a kod Sirijaca stanje je teže zbog rata u toj zemlji, pa on ostaje, barem za sada, u Austriji.

Austrijske vlasti su, izmenama zakona o strancima, koje su stupile na snagu u oktobru, dobile veća ovlašćenja da sprovedu proterivanje odbijenih tražilaca azila. Ako neko ostane u zemlji pored negativne odluke na molbu o azilu on će biti suočen sa ukidanjem pomoći i preti mu i pritvaranje. "Mi ćemo svakako određene letove ka Beču još detaljnije kontrolisati"; najavljuju u Ministarstvu.

Foto. Reuters

POGLEDAJTE BONU VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Koliko su para građani Srbije dali za Vučićevu kampanju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track