AUSTRIJANKA DIGLA FRKU: Rivalka napala Kurca da zapostavlja predsedavanje  OEBS-om
Foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

PROZIVKA

AUSTRIJANKA DIGLA FRKU: Rivalka napala Kurca da zapostavlja predsedavanje OEBS-om

Austrija -

BEČ - Predsedavajuća Parlamentarne skupštine OEBS Kristine Mutonen kritikovala je ministra inostranih poslova Austrije Sebastijana Kurca da je zapostavio predsedavanje ovom organizacijom.

Austrija ove godine predsedava OEBS-u, Kurc je predsedavajući, dok je Mutonenova, inače poslanica Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), reizabrana za predsedavajuću Parlamentarne skupštine OEBS. I sada kaže da su mnoge od članica nestprljive jer je OEBS i dalje u nemogućnosti da deluje, pošto se "predsedavajući radije bavi predizbornom kampanjom".

foto: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Sebastijan Kurc i Kristina Mutonen

Kurc nije uspeo, kako je istakla u saopštenju, da ponovo popuni mesta generalnog sekretara OEBS-a, direktora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) kao i predstavnika za slobodu medija, kojima je istekao mandat.

"Kurc sada mora pod hitno da se bavi svojim poslom šefa diplomatije. On zapostavlja spoljnopolitičke zadatke. Poruka parlamentaraca je jasna - takvo ponašanje šteti spoljnopolitičkom ugledu Austrije", poručila je ona.

Mutonenova ukazuje na opasnost od toga da OEBS postane nedelotvoran, pa je zatražila od Kurca da iskoristi neformalni sastanak šefova diplomatije organizacije na koji je pozvao u utorak u Mauerbah pokraj Beča, za napredak u rešavanju postavljanja novih ličnosti na važne funkcije OEBS.

Ovom kritikom čini se da je predizborna kampanja iz Austrije preneta i u OEBS, pošto je Mutonen iz SPO, koja se bori za očuvanje vlasti u Austriji, a Kurc je lider Narodne partije (OVP) koja ima izglede da pretekne socijaldemokrate.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto: EPA/Tatyana Zenkovich

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track